Soorten relaties: ontdek zelf welke relatievorm bij je past
23 december 2022 
6 min. leestijd

Soorten relaties: ontdek zelf welke relatievorm bij je past

Soorten relaties: het is tijd om te ontdekken welke relatievorm het beste bij je past! Droomde je als kind ook van de prins op het witte paard? Die ene perfecte persoon waarmee je lang en gelukkig zou leven? De romantische liefde als ideaal, waarin één iemand in al je behoeftes en verlangens voorziet…

En dat ook nog eens voor eeuwig! Is dat nou reëel? Blame it on Disney! Toch is dit het romantische plaatje wat veel mensen voor ogen hebben wanneer ze denken aan een ideale liefdesrelatie, terwijl er zoveel soorten relaties zijn.

Step out of the box met verschillende soorten relaties

We hebben allerlei verschillende soorten relaties: familie, vrienden, collega’s, de bakker, krantenjongen, enzovoort. Maar op het gebied van soorten seks- en liefdesrelaties zijn er ook grote variaties: van one-night stand tot echtgenoot.

De monogame heteroseksuele liefdesrelatie

Als je denkt aan een type relatie, dan is dit de relatie waar je nu waarschijnlijk aan denkt: het westerse traditionele huwelijksmodel. In een notendop: meisje ontmoet jongen, ze worden verliefd, daten een tijdje, krijgen een relatie. Hierin spreken ze stilzwijgend af dat ze lichamelijk en geestelijk trouw zijn elkaar, dus met niemand anders seks hebben of romantische activiteiten aangaan. Daarop volgt het samenwonen, trouwen en kinderen. Tot de dood hen scheidt. Dit soort liefdesrelatie wordt in onze cultuur als ‘normaal’ beschouwd.

Toch weten we allang dat dit niet de enige vorm van relaties is. In onze maatschappij is bijvoorbeeld het homohuwelijk allang geaccepteerd. Ook is het normaal dat we verschillende partners hebben gedurende ons leven. Maar het is goed om te beseffen dat dit niet altijd normaal was. Bovendien: dat wat qua soorten relaties ‘normaal’ geacht wordt, veranderd met tijd en plaats.

Verschillende relaties: Amsterdam of Saoedi-Arabië

Hoe wij relaties hebben en verschillende relaties zien, wordt bepaald door de cultuur en maatschappij waarin we opgroeien. Zo is in het onder jongeren heel normaal om one-night stands te hebben. In Saoedi-Arabië is dit op zijn zachts gezegd een cultureel taboe. Wij zullen daarentegen vreemd opkijken wanneer onze beste vriend ons vertelt te gaan trouwen met twee verschillende vrouwen; terwijl dit onder de Mormonen, een religieuze groep in Amerika, de norm is wat soorten relatievormen betreft.

Verschillende soorten relaties

Er bestaat een grote diversiteit op het gebied van relaties over de wereld. Hieronder bekijken we een aantal zoals wij die kennen.

verschillende soorten relaties

Fuck-buddy

Fuck-buddies zijn seks speelmaatjes. Het gaat in dit type relatie om plezier en vrijblijvende seks tussen twee mensen die elkaar geregeld opzoeken. De lust en het plezier is er, maar ze willen geen relatie met elkaar. Het contact is direct, speels en flirterig. Fuck buddies genieten van elkaars gezelschap, waar het voornamelijk draait om de seks. Een fuck buddy is niet exclusief en je kunt meerdere gelijktijdig hebben. De relatie wordt vaak beëindigd of onderbroken wanneer een van de twee een serieuze relatie krijgt.

Friends with benefits

We hebben allemaal wel eens een vriend of vriendin gehad waar we ons toe aangetrokken voelen. Seks als vrienden gaat hier om het plezier, terwijl de vriendschap het belangrijkste is. De seks is een leuke bijkomstigheid. Het kan een keer gebeuren, of meerdere keren. In deze relatie vorm kan seks komen en gaan, de vriendschap blijft.

Scharrel

Een scharrel zit er tussenin. Jullie koesteren romantische gevoelens voor elkaar en hebben seks. Jullie noemen het nog geen relatie, maar spreken regelmatig af. Je kunt met verschillende mensen tegelijk scharrelen. Dit type relatievorm kan diverse kanten opgaan; het kan uitlopen op een monogame relatie, een andere relatievorm, of eindigen wanneer er genoeg gescharreld en gesnuffeld is om te bepalen of je je wilt nestelen of niet.

Platonische relatie

Een platonische relatie is als een monogame relatie, alleen is er geen sprake van seks. De partners zijn dus niet fysiek liefdespartners, maar op alle andere vlakken wel.

LAT-relatie

LAT staat voor Living Apart Together. Het is vaak een monogaam stel (maar kan uiteraard ook in andere relatievormen voorkomen) dat elk hun eigen woning heeft. Ze pendelen dan van de één naar de ander. Dit komt vaak in de eerste jaren van een relatie voor. Ook kan een koppel er bewust voor kiezen om de eigen woning aan te houden, om praktische redenen of omdat ze bijvoorbeeld vrijheid en privacy belangrijk vinden.

Langeafstandsrelatie

Deze vorm van relatie wordt gekenmerkt door een lange afstand, ofwel in een ander land of stad. Hierdoor zien de partners elkaar weinig en is er vaak veel contact via (video)bellen. Dit is een moeilijk te onderhouden vorm van relatie, dat blijkt wel uit de cijfers dat 50% van de koppels in een lange afstandsrelatie de relatie beëindigt met de reden elkaar te weinig te zien, waar de liefde en intimiteit onder lijdt. Er zijn ook mensen die in een lange afstandsrelatie ervoor kiezen om het ‘open te gooien’.

Huwelijk

Het huwelijk is een institutioneel contract. Wettelijk wordt er vastgesteld dat jullie partners zijn, met de daaruit volgende consequenties en afspraken. Je kunt voor allerlei afspraken kiezen. Zo kun je met huwelijkse voorwaarden trouwen. Vroeger en nog steeds in sommige landen en culturen is het huwelijk een afspraak die sociaal-economische voordelen heeft. Buiten het huwelijk om was het ook niet geoorloofd om seks en kinderen te hebben, tot ongeveer de jaren 60 in Nederland. Nu is het huwelijk hier over het algemeen een viering van de liefde, ook heeft het juridische voordelen. Daarom kiezen sommige mensen ook voor een ‘samenlevingscontract’, dat dezelfde juridische voordelen heeft.

Open relatie

Jij en je partner hebben een vaste relatie maar willen seks met anderen buiten je relatie. In overleg en vertrouwen kun je dan een open relatie aangaan. Jullie zijn geestelijk en emotioneel trouw aan de primaire partner, maar fysiek kunnen jullie ook andere relaties aangaan.

Partners die deze relatievorm hebben, bespreken vaak eerst met de ander dat ze zich aangetrokken voelen tot iemand met wie ze seks willen hebben. Communicatie en eerlijkheid is de basis en erg belangrijk. Openheid is nodig willen beide partners zich prettig, veilig en geliefd blijven voelen. Je gunt jezelf en je partner leuke seks, en ziet dit niet als bedreiging voor jullie connectie en liedesrelatie.

Swingers

Dit zijn mensen met een vaste relatie, die met meerdere mensen seks willen hebben. Dit doen ze vaak samen en ze zien het als onderdeel van hun seksuele beleving in hun relatie. Met andere stellen swingen is erg populair. Stellen wisselen met elkaar van partner voor een verfrissend avontuurtje. Swingersparties zijn ook steeds bekender. Stellen kunnen hier samen naartoe, een avond met een onbekende seks hebben en weer samen naar huis gaan met hun vaste partner.

Second love

Waar het in de open relatie draait om vertrouwen en communicatie,  zo kan je buiten je vaste relatie een second love hebben. Dit is een minnaar of minnares, waarmee je afspreekt zonder dat je partner het weet. Deze vorm van relatie komt veel voor, 25% van de Nederlanders gaat vreemd. Mannen en vrouwen gaan evenveel vreemd. Dit kan allerlei redenen hebben. Je durft bijvoorbeeld niet aan te kaarten dat je seks wilt met anderen of je partner keurt het af en je wilt hem of haar niet kwetsen.

Het stiekeme van een minnaar of minnares heeft ook iets opwindends en kan een extra stimulans zijn in de seks. Ergens in het geheim afspreken waar niemand je kent; de geheimhouding maakt het spannend. Hier lopen ook veel relaties op stuk en de ontdekking dat je partner is vreemd gegaan kan veel pijn en trauma veroorzaken. Een betere optie is het bespreken en eventueel een open relatie aangaan.

Polyamorie

Poly betekent meerdere, en amorie houden van. Het is het houden van meerdere mensen tegelijk. Polyamorie houdt in dat je van meerdere mensen tegelijk houdt, verliefd bent en seks wilt hebben. Wanneer je in een Polyamoreuze relatie zit, heb je een relatie met meerdere personen.

Een voorwaarde is dat alle betrokken mensen in liefde in de relatie staan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan vanuit een monogame relatie, als je verliefd wordt op iemand anders. Wanneer je dit gevoel kunt delen met je partner kan zich een polyamoreuze relatie ontwikkelen. Zo kun je een nieuwe partner introduceren in een bestaande relatie. De dynamiek en liefde moet tussen alle partners goed voelen, het delen en het groepsgevoel is hierin erg belangrijk. Heb je een hart wat overstroomt van liefde en jij je niet kan beperken tot één persoon? Jaloezie ligt op de loer en is lastig om mee om te gaan. Lees in The Ethical Slut van Janet W. Hardy hoe je op een gezonde manier met polyamorie kunt omgaan.

Experimenteer erop los als het om soorten relaties gaat!

Het is overbodig te zeggen dat alle soorten relaties ontzettend belangrijk zijn in ons leven, het is een genot, een aftasting, een wervelwind en soms ook een hel. Hoe dan ook, elk type relatie met iemand transformeert je. Je stapt in een rollercoaster van emoties en ervaringen, je wordt gespiegeld en bemind. Door verschillende soorten relaties weet je ook beter wat je nodig hebt en wat je niet wilt. Je krijgt meer inzicht in jezelf en wat je belangrijk vindt in het leven.

Volg je hart. Speel, ontdek en experimenteer, blijf je gevoel ondervragen en luister naar de signalen die je krijgt uit je buik, waar je intuïtie voor gevoel van veiligheid huist, ook als het om soorten relaties gaat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen