De G-spot bestaat
14 september 2022 
6 min. leestijd

De G-spot bestaat

Wat is de G-spot en bestaat deze überhaupt? Hierover zijn sommige wetenschappers nog altijd over in discussie. Sinds we meer kennis hebben over de clitoris, wordt de G-spot ook wel de 'achterkant' van de clitoris genoemd. Andere wetenschappers duiden het als de ‘vrouwelijke’ of ‘vaginale’ prostaat. 

Wij houden het vooralsnog graag bij de ervaring van steeds meer vrouwen met deze bijzondere plek, die ons ook kan laten spuiten. Men noemt sinds kort de G-plek ook wel de G-zone. Dat is wat ‘veiliger’, omdat we nog altijd niet precies weten wat de G-spot nu precies is. Het lijkt vooralsnog dat het niet één specifieke spot is, maar eerder een ‘zone’; een klein gebied in de vagina waar veel plezier te beleven valt.

De G-spot is de zone, vernoemd naar de Duitse gynaecoloog Ernst Grafenberg, die deze magische plek aan de binnen-buikzijde van de vagina ontdekte. Dr. Grafenberg is met zijn ‘ontdekking' van zo'n 100 jaar geleden, sindsdien de trotse naamgever:) van de G-spot.

Waar zit de G-spot? 

Maar waar zit je G-spot nou precies en hoe kun je de G-spot vinden? Het is een sponsachtig stukje weefsel dat zich vult met vochten naarmate je opwinding stijgt. Daarom kan je bij veel opwinding & genot zelfs spuiten! Je kunt de G-spot vinden door een gekromde vinger naar binnen te brengen. Het plekje bevindt zich zo’n 2,5 tot 4 cm vlak na de ingang van de vagina, naar de buikzijde toe. 

Als je je gebogen vingertop naar je buikwand toe beweegt, voel je vervolgens een iets ruwer stukje huid. Bij sommige vrouwen ligt de zone net voorbij de vaginale opening, bij andere juist dieper in de vagina. Bij de één is het een soort rondje als een walnoot of framboos en bij de andere is de G-spot ovaler en langer.


Al verschilt de grootte, diepte, en ligging van de G-spot per vrouw, één ding is zeker: Je voelt de G-spot pas wanneer je opgewonden bent. Hoe geiler je bent, hoe beter deze voelbaar is! 

Het kan dus zijn dat je ‘niets voelt’ wanneer je nog niet opgewonden bent. Naarmate je geiler wordt stroomt er bloed naar je geslacht en zwelt de G-spot op. Dan kun je de G-spot ook duidelijk zien liggen als je met een speculum je vagina zijwaarts opentrekt. We hebben een aantal perfecte boeken die je helemaal inwijden in de vrouwelijke ejaculatie of squirten en het fenomeen G-spot orgasme.

G-spot vrouw: vaginale ejaculatie, squirten of spuiten

In het oude Egypte werd het G-spot ejaculaat als heilig gezien en het sap als potent levenselixer. Om maar aan te geven dat we het hier niet over een moderne hype hebben!

Dat vrouwen kunnen ejaculeren weten we misschien allemaal wel, alleen hoe dat kan is nog onbekend. En onbekend maakt onbemind. Zeker in de wereld van de wetenschap. Stel: je hebt wel eens meegemaakt dat je bij grote opwinding en tijdens een orgasme alles totaal nat, bijna doorweekt is. Dat kan een gênante situatie zijn als je de oorsprong - laat staan het plezier- van dat fenomeen niet kent.

Het vocht is afkomstig uit de G-spot en al gaat het via de plasbuis, het is geen urine. Het ruik ook niet naar urine. Dit vocht is vergelijkbaar met de productie van zaadvocht. Dat vocht ontstaat in de prostaat. 

Maar hebben vrouwen en vagina-bezitters een prostaat? 

Een studie en onderzoek van Dr. Milan Zaviacic van Comenius University in Slowakije wijst uit dat vrouwen een prostaat hebben. De vrouwelijke prostaat heeft volgens hem twee belangrijke functies:

  1. De productie van hormonen (Neuroendocrine). De prostaat speelt een belangrijke rol in het vrouwelijke hormoonsysteem met de productie van serotonine en oestrogeen. 
  2. Daarnaast speelt vaginale ejaculatie ook een rol in de bevruchting. De glucose in deze vaginale ejaculatie en de glucose in sperma creëren een vruchtbare omgeving voor sperma.

G-spot versus clitoris 

Het stimuleren van de G-spot voelt anders dan het direct stimuleren van de clitoris. Clitorale stimulatie geeft een elektrisch-achtige, snel opbouwende, enigszins oppervlakkige spanning, dat zich naar binnen richt. 

Stimulering van de G-spot geeft een wat gedempte, zich langzaam uitbreidende en diepere opwinding, dat zich naar buiten richt. Je gooit het er als het ware uit. Gevolg van deze tragere opwinding is dat de piek vaak minder duidelijk aanwezig is. Veel vrouwen hebben dan ook niet door dat ze ‘vaginaal’ orgastisch zijn.

De intensiteit van het orgasme wordt o.a. beïnvloed door de bekkenzenuw, één van de sterkste zenuwen in ons lichaam. Deze zenuw verbindt de G-spot met de zenuwknopen van de ruggengraat en de bovenbuik. Essentieel voor een G-zone orgasme en gevoel in je vagina zijn de PC-spieren. Hoe beter jij je eigen vagina kent, van binnen en van buiten, des te meer ga je voelen. Lees hier meer over het trainen van je PC-spieren


Wat heeft Freud ermee te maken?

Hoewel men op wetenschappelijk niveau weer aan het discussiëren is over het bestaan van de G-spot, weten veel vrouwen het zeker; ze bestaat! Eén van de vrouwen die al jarenlang opkomen voor het bestaan van de G-spot & de vrouwelijke ejaculatie is Deborah Sundahl

Zij is een Amerikaanse uit de progressieve San Francisco stroming, waar mensen vanaf de jaren ‘70 actief opkomen voor een positieve benadering van seksualiteit, porno en gelijkwaardigheid van alle gender en seksualiteit vormen.

Sundahl is een goeroe als het gaat om het G-spot orgasme, waarin zij zich ook keert tegen een stroming binnen het feminisme met de opvatting dat 'het vaginaal orgasme niet bestaat'. Die opvatting is weer een reactie op Freud, die beweerde dat een vrouw pas "volwassen is" als zij "vaginaal kan klaarkomen". In de opvatting van Freud is het clitoraal orgasme "onvolledig".

Je kunt je wel iets voorstellen bij de feministische hausse tegen de visie van Freud, want hoeveel vrouwen hebben het vaginaal orgasme uit ervaring leren kennen? Maar ontkennen is nog erger, want dat helpt ons niet verder. Dus wij zijn blij en trots op vrouwen als Deborah Sundahl; die ons leert hoé je je vagina orgastisch kunt maken. 

De toegangspoort tot diepere liefde & intimiteit

Het wakker maken van je G-spot vereist een beleving en seks techniek die verder gaat dan de westerse "erop & eraf". Deborah Sundahl heeft haar kennis opgedaan bij de oosterse liefdes filosofieën; het Taoïsme en de Tantra leer. Zij noemt de G-spot 'De toegangspoort tot diepere liefde en intimiteit’ omdat de orgastische sensatie er één is van lichaams-doordrenkende en ziel-bevredigende gevoelens van liefde. Met deze kennis voor bevrediging binnen bereik, staan we aan het begin van een opwindende nieuwe fase in de evolutie van de vrouwelijke en vaginale seksualiteit. 

G-spot stimuleren: nooit droog oefenen!

Het is belangrijk dat de hele erogene zone goed doorbloed is. Dat betekent dat je lekker opgewonden moet zijn om je G-spot te kunnen voelen. In opgewonden stand vult het sponsje zich namelijk met vochten zodat de zone zich goed laat ontdekken én stimuleren. Begin in ieder geval met glijmiddel om alles opwindend glad te maken, dan wordt het vanzelf ook nat :-) 

Een erotische massage met speciale aandacht voor de Yoni is een perfecte voorbereiding. Lees hier hoe je een yoni massage geeft. Je partner kan je ook beffen in combi met G-spot massage. 

Speeltjes en standjes

G-spot vibrators zijn speciaal ontworpen om heel effectief deze bijzondere plek te stimuleren. Met de G-kii stimuleer je bijvoorbeeld de clitoris. de vulva en de vagina. Als alles sappig is, beweeg je de vibrator in-en-uit je vagina om de G-spot op die manier te activeren.


Veel penissen zijn met hun eikel ook perfect geschapen voor G-zone stimulering. Bij penetratie kun je zelf gemakkelijk de juiste stimulans sturen. Ga bijvoorbeeld bovenop zitten tijdens het neuken of laat je achterlangs penetreren (“doggy style”). Beide standjes zijn goed voor de G-spot. 

Het belangrijkste is je mentale staat: heb vertrouwen in je lijf en geniet van nieuwe sensaties. Geef je over aan de gevoelens van genot, want seks zit óók en vooral tussen je oren. Veel plezier op de ontdekkingsreis naar de G-spot! 


Veelgestelde vragen over de g-spot

Wat is de G-spot?

De G-spot is de zone aan de binnen-buikzijde van de vagina. de G-spot is ontdekt door en vernoemd naar de Duitse gynaecoloog Ernst Grafenberg. Sinds we meer kennis hebben over de clitoris, wordt de G-spot ook wel de 'achterkant' van de clitoris genoemd.

Waar zit de G-spot?

Je kunt de G-spot vinden door een gekromde vinger naar binnen te brengen. Het plekje bevindt zich zo’n 2,5 tot 4 cm vlak na de ingang van de vagina, naar de buikzijde toe. Als je je gebogen vingertop naar je buikwand toe beweegt, voel je vervolgens een iets ruwer stukje huid. Bij sommige vrouwen ligt de zone net voorbij de vaginale opening, bij andere juist dieper in de vagina.

Over de schrijver
Reactie plaatsen