Paaldansen; een kunstige verleidingsdans!
07 juli 2015 
3 min. leestijd

Paaldansen; een kunstige verleidingsdans!

Paaldansen is een indrukwekkende verleidingsdans. De soepele en elegante bewegingen die je paaldansers ziet maken en de zwierende rondjes rond de paal zijn niet makkelijk maar je kan het leren en je wordt er in alle opzichten sterk van.

Van origine komt het paaldansen van de minstens 800 jaar oude Indiaanse sport mallakhamb waar uithoudingsvermogen, en spierkracht op de proef werd gesteld. In de jaren 20 bracht het reizend circus het paaldansen naar het Westen en al gauw werd het opgepikt als Burlesque entertainment met een sensueel randje.

Floortje Laan is een beroemde paaldanseres en coach. Lees hieronder haar blog:

Transformatie

Als er iets in ontwikkeling is, dan is het paaldansen wel! Een paar jaar geleden keken mensen nog wel vreemd op als ze hoorde dat ik paaldanseres ben, optreed en er in les geef. Vaak was de vraag oh ja? Waar dan? Zeker in een nachtclub? En wat voor soort vrouwen krijg je dan op les? Ik realiseer me nu dat die vragen eigenlijk niet meer gesteld worden.
De transformatie is mede te danken aan de media, die de laatste jaren aardig wat aandacht heeft gegeven aan paaldansen. Door de talentenshows, een heel tv-programma rondom paaldansen met bn-ers, waar wel goed te zien was hoeveel je moet trainen en dat het wel veel weg heeft van een sport!

En nu heeft zelfs Cirque Du Soleil een paaldans-act

Paaldansen is, als je het mij vraagt, ook meer dan alleen maar sexy rond een paal zwieren. Het is een combinatie van kracht en lenigheid. Vervolgens kun je heel veel van je persoonlijkheid toevoegen. Afhankelijk van je mood, moves en muziekkeuze. Acrobatisch, sexy, stoer of dansant. In wedstrijden en optredens zie je ook invloeden van Chinese Pole en verschillende dansstijlen zoals Modern, Hip-Hop en Klassiek Ballet. Dat is wat het zo interessant maakt! Door zelf mee te doen aan de talentenshow Hollands Got Talent in 2010, kon ik mijn eigen verfijnde showgirlstijl neerzetten. Daarna groeide onze yoga- & dansstudio rasalila, opgezet samen met m’n zus Willemijn, en nu bieden we inmiddels 45 lessen in de week, waarvan 18 paaldanslessen en 5 verschillende Burlesque cursussen aan.

Verslavend

Mijn leerlingen noemen paaldansen geregeld verslavend, ze hebben een enorme drive om zichzelf te ontwikkelen en balen enorm als ze even niet kunnen trainen. Paaldansen vormt een perfecte workout. De mogelijkheden zijn eindeloos na het leren van de basic moves.
Wat ook heel bijzonder is, is de ontwikkeling van zelfvertrouwen die ik de meeste leerlingen in korte tijd zie ontwikkelen. Ze voelen hun eigen kracht en toenemende elegantie. Daarnaast ontvangt iedereen veel support van medeleerlingen. Ontzettend mooi om te zien.

Je eerste kus

Tijdens de proefles zeg ik vaak; eens kijken of je vrienden wordt met de paal… En als je dan eenmaal verliefd wordt op het paaldansen dan krijg je al snel je eerste kus! Pole Kisses genaamd, oftewel blauwe plekken. Door het klemmen en schuren van je huid langs de paal, plus af en toe een ongecontroleerde botsing met de paal. Sommigen proberen ze te verbergen, want ja het ziet er helaas wel een beetje uit alsof je mishandelt bent…. Anderen zijn er juist trots op en kunnen niet wachten om het te tonen en te vertellen door welke paaldansmove het komt! Na zwoegen en zweten om een bepaalde paaldansmove onder de knie te krijgen, brengt het letterlijk euforie als het eindelijk lukt! Het is wel duidelijk, paaldansen is voor doorzetters.

Kracht

Tijdens mijn deelname aan Hollands Got Talent kon ik persoonlijk uiting geven aan mijn wens; dat alle vrouwen op de wereld zich vrij genoeg voelen om ten allen tijden hun vrouwelijke kracht te laten zien en zich sensueel te voelen. Het zit in de aard van vrouwen om te verleiden. Het is simpelweg onze natuur en het is heerlijk om te doen. Soms zijn vrouwen angstig om hun vrouwelijkheid te laten zien. Bij de Paaldans en Burlesque lessen worstelen ze soms met hun schaamte, maar altijd komt er een moment waarop er iets verandert. Bij de paaldanslessen is dat meestal wanneer ze voor het eerst ondersteboven hangen. Eerst schrikken ze. Daarna hangen ze slap van het lachen naar de grond en komen ze even niet meer bij. Dat je eindelijk weer eens de kracht van je eigen lichaam ervaart is een machtig gevoel. Dan worden er over en weer complimenten gegeven, helpt iedereen elkaar en laten ze meer van zichzelf zien. Na een paar lessen gaan sommigen ineens rechterop lopen.

 

The great thing about pole is that it stimulates the mind, body and soul.

 

flora_paal3

Floortje Laan

Rasalila yoga- & dansstudio

Kijk op www.rasa-lila.nl voor meer informatie over de lessen van Floortje en haar collega’s.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down