Ontdek zelf welke relatievorm bij jou past
30 september 2020 
5 min. leestijd

Ontdek zelf welke relatievorm bij jou past

Droomde je als kind ook van de prins op het witte paard? Die ene perfecte persoon waarmee je lang en gelukkig zou leven? De romantische liefde als ideaal, waarin één iemand in al je behoeftes en verlangens voorziet…

En dat ook nog eens voor eeuwig! Is dat nou reëel? Blame it on Disney! Toch is dit het romantische plaatje wat veel mensen voor ogen hebben wanneer ze denken aan een ideale liefdes relatie. Terwijl er zoveel soorten relaties zijn.

Step out of the box

We hebben allerlei soorten relaties: familie, vrienden, collega’s, de bakker, krantenjongen, enzovoort. Maar op het gebied van liefdes en seksrelaties zijn er ook grote variaties: van one-night stand tot echtgenoot.

De monogame heteroseksuele liefdesrelatie

Dat is de relatie waar je nu waarschijnlijk aan denkt: het westerse traditionele huwelijksmodel. In een notendop: meisje ontmoet jongen, ze worden verliefd, daten een tijdje, krijgen een relatie. Hierin spreken ze stilzwijgend af dat ze lichamelijk en geestelijk trouw zijn elkaar, dus met niemand anders seks hebben of romantische activiteiten aangaan. Daarop volgt het samenwonen, trouwen en kinderen. Tot de dood hen scheidt. Deze vorm van liefdesrelatie wordt in onze cultuur als ‘normaal’ beschouwd. Toch weten we allang dat dit niet de enige vorm van relaties is. In onze maatschappij is bijvoorbeeld het homo huwelijk allang geaccepteerd. Ook is het normaal dat we verschillende partners hebben gedurende ons leven.
Maar het is goed om te beseffen dat dit niet altijd normaal was en dat wat ‘normaal’ geacht wordt veranderd met tijd en plaats.

Amsterdam of Saoedi-Arabië

Hoe wij relaties hebben en zien wordt bepaald door de cultuur en maatschappij waarin we opgroeien. Zo is in het onder jongeren heel normaal om one-night stands te hebben. In Saoedi-Arabië is dit op zijn zachts gezegd ondenkbaar. Wij zullen daarentegen vreemd opkijken wanneer onze beste vriend ons verteld te gaan trouwen met twee verschillende vrouwen, terwijl het onder de Mormonen, een religieuze groep in Amerika, de norm is.
Er bestaat een grote diversiteit op het gebied van relaties over de wereld. Hieronder bekijken we een aantal zoals wij die kennen.

Verschillende vormen van relaties:

Fuck-buddy
Fuck-buddies zijn seks speelmaatjes. Het gaat hier om plezier en vrijblijvende seks tussen twee mensen die elkaar geregeld opzoeken. De lust en het plezier is er, maar ze willen geen relatie met elkaar. Het contact is direct, speels en flirterig. Fuck buddies genieten van elkaars gezelschap, waar het voornamelijk draait om de seks. Een Fuck buddy is niet exclusief en je kunt meerdere gelijktijdig hebben. De relatie wordt vaak beëindigd, of onderbroken wanneer een van de twee een serieuze relatie krijgt.

Friends with Benefits
We hebben allemaal wel eens een vriend of vriendin gehad waar we ons toe aangetrokken voelen. Seks als vrienden gaat hier om het plezier, terwijl de vriendschap het belangrijkste is. De seks is een leuke bijkomstigheid. Het kan een keer gebeuren, of meerdere keren. In deze relatie vorm kan seks komen en gaan, de vriendschap blijft.

Scharrel
Het is ertussen in. Jullie koesteren romantische gevoelens voor elkaar en hebben seks. Jullie noemen het nog geen relatie maar spreken regelmatig af. Je kunt met verschillende mensen tegelijk scharrelen. Scharrelen kan diverse kanten opgaan; het kan uitlopen op een monogame relatie, een andere relatie vorm, of eindigen wanneer er genoeg gescharreld en gesnuffeld is om te bepalen of je je wilt nestelen of niet.

Open relatie
Jij en je partner hebben een vaste relatie maar willen seks met anderen buiten je relatie. In overleg en vertrouwen kun je dan een open relatie aangaan. Jullie zijn geestelijk en emotioneel trouw aan de primaire partner maar fysiek kunnen jullie ook andere relaties aangaan.
Partners die deze relatievorm hebben, bespreken vaak eerst met de ander dat ze zich aangetrokken voelen tot iemand met wie ze seks willen hebben. Communicatie en eerlijkheid is de basis en erg belangrijk. Openheid is nodig willen beide partners zich prettig, veilig en geliefd blijven voelen. Je gunt jezelf en je partner leuke seks, en ziet dit niet als bedreiging voor jullie connectie en relatie.

Swingers
Dit zijn mensen met een vaste relatie, die met meerdere mensen seks willen hebben. Dit doen ze vaak samen en zien het onderdeel van hun seksuele beleving in hun relatie. Met andere stellen swingen is erg populair. Stellen wisselen met elkaar van partner voor een verfrissend avontuurtje. Swingersparties zijn ook steeds bekender. Stellen kunnen hier samen naartoe, een avond met een onbekende seks hebben en weer samen naar huis gaan met hun vaste partner.

Second love
Waar het in de open relatie draait om vertrouwen en communicatie,  zo kan je buiten je vaste relatie een Second Love hebbenDit is een minnaar of minnares waarmee je afspreekt zonder dat je partner het weet. Deze vorm van relatie komt veel voor, 25% van de Nederlanders gaat vreemd. Mannen en vrouwen gaan evenveel vreemd. Dit kan allerlei redenen hebben, je durft niet aan te kaarten dat je seks wilt met anderen of je partner keurt het af en je wilt hem of haar niet kwetsen. Het stiekeme van een minnaar of minnares heeft ook iets opwindends en kan een extra stimulans zijn in de seks. Ergens in het geheim afspreken waar niemand je kent; de geheimhouding maakt het spannend.

Polyamorie
Poly betekent meerdere, en amorie houden van. Het is het houden van meerdere mensen tegelijk. Polyamorie houdt in dat je van meerdere mensen tegelijk houdt, verliefd bent en seks wilt hebben. Wanneer je in een Polyamoreuse relatie bent, ben je in relatie met meerdere personen. Een voorwaarde is dat alle betrokken mensen in liefde in de relatie staan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan vanuit een monogame relatie en je verliefd wordt op iemand anders. Wanneer je dit gevoel kunt delen met je partner kan zich een Polyamoreuse relatie ontwikkelen. Zo kun je een nieuwe partner(s) introduceren in een bestaande relatie. De dynamiek en liefde moet tussen alle partners goed voelen, het delen en het groepsgevoel is hierin erg belangrijk. Heb je een hart wat overstroomt van liefde en jij je niet kan beperken tot één persoon? Jaloezie ligt op de loer en is lastig om mee om te gaan. Lees The Ethical Slut van Janet W. Hardy hoe je op een gezonde manier met Polyamorie kunt omgaan..

Experimenteer erop los!
Het is overbodig te zeggen dat relaties ontzettend belangrijk zijn in ons leven, het is een genot, een aftasting, een wervelwind en soms ook een hel. Hoe dan ook, een relatie met iemand transformeert je. Je stapt in een rollercoaster van emoties en ervaringen, je wordt gespiegeld en bemind. Door relaties weet je ook beter wat je nodig hebt en wat je niet wilt. Je krijgt meer inzicht in jezelf en wat je belangrijk vindt in het leven.

Volg je hart. Speel, ontdek en experimenteer, blijf je gevoel ondervragen en luister naar de signalen die je krijgt uit je buik, waar je intuïtie voor gevoel van veiligheid huist.

Lees The Ethical Slut van Janet W. Hardy voor meer inzicht in Ethisch sletten en relaties Ook de boeken van Esther Perel zijn een aanbeveling! Je vindt ze in de Mail & Female shop: boeken.

Nishikawa-Sukenobu

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen