Ontdek zelf welke relatievorm bij jou past
30 september 2020 
5 min. leestijd

Ontdek zelf welke relatievorm bij jou past

Droomde je er als kind ook van om je prins of prinses op het witte paard te ontmoeten? Die ene perfecte persoon waarmee je lang en gelukkig zou leven? De romantische liefde als ideaal, waarin één iemand in al je behoeftes en verlangens voorziet…


En dat ook nog eens voor eeuwig! Is dat nou reëel? Blame it on Disney! Toch is dit het plaatje wat veel mensen voor ogen hebben wanneer ze denken aan een ideale liefdes relatie. Terwijl er zoveel soorten relaties zijn!

Step out of the box!

We hebben allerlei soorten relaties: familie, vrienden, collega’s, de bakker, krantenjongen, enzovoort. Maar op het gebied van liefdes en seksrelaties zijn er ook grote variaties: van one-night stand tot echtgenoot.

De monogame heteroseksuele liefdesrelatie

Dat is de relatie waar je nu waarschijnlijk aan denkt: de Westerse traditionele huwelijksmodel. In een notendop: meisje ontmoet jongen, ze worden verliefd, daten een tijdje, krijgen een relatie. Hierin spreken ze stilzwijgend af dat ze lichamelijk en geestelijk trouw zijn elkaar, dus met niemand anders seks hebben of romantische activiteiten begaan. Deze vorm van relatie wordt in onze cultuur als ‘normaal’ gezien. Daarop volgens het liefst nog samenwonen, trouwen en kinderen. Tot de dood hen scheidt. Toch weten we dat allang dat dit niet de enige vorm is van relaties. In onze maatschappij is het homo huwelijk gelukkig allang geaccepteerd. Ook is het normaal dat we verschillende partners hebben gedurende ons leven.
Maar het is goed om te beseffen dat dit niet altijd normaal was en dat wat ‘normaal’ geacht wordt veranderd met tijd en plaats.

Amsterdam of Saoedi-Arabië

Hoe wij relaties hebben en zien wordt bepaald door de cultuur en maatschappij waarin we opgroeien. Zo is in het Amsterdamse studentenleven het heel normaal om one-night stands te hebben. In Saoedi-Arabië is dit op zijn zachts gezegd ondenkbaar. Wij zullen daarentegen vreemd opkijken wanneer onze beste vriend ons verteld te gaan trouwen met twee verschillende vrouwen, terwijl het onder de Mormonen, een religieuze groep in Amerika, de norm is.
Geen één relatie is hetzelfde, er bestaat een prachtige diversiteit op het gebied van relaties over de wereld. Hieronder bekijken we er een aantal!

Verschillende vormen van relaties:

Fuck-buddy
Fuck-buddies zijn sociale speelmaatjes. Het gaat hier om plezier en vrijblijvende seks tussen twee mensen die elkaar geregeld opzoeken. De lust en het plezier is er maar ze willen geen relatie met elkaar. Het contact is direct, speels en flirterig. Fuck buddies genieten van elkaars gezelschap, toch draait het voornamelijk om de seks. Fuck buddies zijn niet exclusief op seks gebied, dus je kunt meerdere tegelijk hebben. De relatie wordt vaak beëindigd, of onderbroken wanneer een van de twee een serieuze relatie krijgt.

Friends with Benefits
We hebben allemaal wel eens een vriend of vriendin gehad waar we ons tot aangetrokken voelen. Seks als vrienden, hier gaat het om. Waarin de vriendschap het belangrijkste is. De seks is slechts een leuke bijkomstigheid. Dit kan een keer gebeuren, of meerdere keren. In deze relatie vorm kan seks komen en gaan, de vriendschap blijft.

Scharrel
Het is ertussen in. Jullie koesteren romantische gevoelens voor elkaar en hebben seks. Jullie noemen het nog geen relatie maar spreken veel af. Je kunt met meerdere mensen tegelijk scharrelen. Scharrelen kan verschillende kanten opgaan; het kan uitlopen op een monogame relatie, een andere relatie vorm, of eindigen wanneer er genoeg gescharreld en gesnuffeld is om te bepalen of je je wilt nestelen of niet.

Open relatie
Jij en je partner hebben een vaste relatie maar willen seks met anderen buiten je relatie om. In overleg en vertrouwen kun je dan een Open Relatie aangaan, hierin ben je geestelijk en emotioneel trouw aan je primaire partner maar fysiek kun je ook andere relaties aangaan. Partners die deze relatie vorm hebben bespreken vaak eerst met de ander dat ze zich aangetrokken voelen tot iemand, en seks willen hebben. Communicatie en eerlijkheid is dus erg belangrijk willen beide partners zich prettig, veilig en geliefd blijven voelen. Je gunt jezelf en je partner leuke seks, en ziet dit niet als bedreiging voor jullie connectie en relatie!

Swingers
Dit zijn mensen die ook een vaste relatie hebben, meestal al een tijd samen zijn en met meerdere mensen seks willen hebben. Dit doen ze vaak samen en zien het als seksueel avontuur in hun relatie. Met andere stellen swingen is erg populair, waarin echtgenoten verwisseld worden voor een verfrissend avontuurtje. Swingersparties zijn ook steeds bekender. Stellen kunnen hier samen naartoe, een avond met een onbekende seks hebben en weer samen naar huis gaan met hun vaste partner.

Second love
Waarbij er in de Open Relatie draait om vertrouwen en communicatie, gebeurd dat ook in veel relaties niet. Zo kan je buiten je vaste relatie om nog een relatie hebben, een Second Love. Dit is een minnaar of minnares waarmee je afspreekt zonder dat je partner het weet. Deze vorm van relatie komt veel voor, 25% van de Nederlanders gaat vreemd. Mannen en vrouwen gaan evenveel vreemd. Dit kan allerlei redenen hebben, je durft niet aan te kaarten dat je seks wilt met anderen of je partner keurt het af en wilt hem of haar niet kwetsen. Het stiekeme van een minnaar of minnares heeft ook iets heel opwindends en kan een extra stimulans zijn in de seks, geheime boodschappen, ergens afspreken waar niemand je kent, het geheim houden. Dit is waarom de website Second Love zo populair is, veel mensen fantaseren over een affaire. Dit blijkt wel uit het feit dat er veel meer inschrijvingen zijn dan mensen die echt op afspraakjes zijn geweest. Het idee is vaak spannender dan de realiteit zelf. 

Polyamorie
Poly betekent meerdere, en amorie houden van. Het is het houden van meerdere mensen tegelijk. Polyamorie houdt in dat je van meerdere mensen tegelijk houdt, verliefd bent en seks wilt hebben. Wanneer je in een Polyamoreuse relatie bent heb je een relatie met meerdere personen. Een voorwaarde is dat alle mensen in de relatie op elkaar verliefd zijn en in de relatie willen zijn. Dit kan bijvoorbeeld beginnen dat je in een monogame relatie bent en verliefd wordt op iemand anders, dit deelt met je partner waarna je kunt peilen of hij/zij zich ook aangetrokken voelt tot diegene. Zo kun je een nieuwe partner introduceren in de bestaande relatie. De dynamiek en liefde moet tussen alle partners goed voelen, het delen en groepsgevoel is hierin ook erg belangrijk. Heb je een hart wat overstroomt van liefde en zich niet kan beperken tot één persoon? Lees hier meer over Polyamorie.

Experimenteer erop los!
Het is overbodig te zeggen dat relaties ontzettend belangrijk zijn in ons leven, het is een genot, een aftasting, een wervelwind en soms ook een hel. Hoe dan ook, een relatie met iemand transformeert je, je stapt in een rollercoaster van emoties en ervaringen, je wordt gespiegeld en bemind, hoe kan het anders dan dat je wereld er nooit meer hetzelfde uit zal zien. Door relaties weet je ook beter wat je wilt, en wat je niet wilt. Wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven.

Beperk je toch niet, en probeer iets nieuws uit! Speel, ontdek en experimenteer! Blijf vragen stellen en luister naar je roerselen van je onderbuik en hart.

Lees ook The Ethical Slut van Janet W. Hardy voor meer verhalen en inzicht in Ethisch sletten en relaties.

Nishikawa-Sukenobu

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down