Overstromend hart vol liefde? Misschien is Polyamorie iets voor jou!
07 juli 2020 
5 min. leestijd

Overstromend hart vol liefde? Misschien is Polyamorie iets voor jou!

Net zoals de Bonobo aap, ons meest verwante diersoort, zijn wij seksueel erg actief, ook buiten de vruchtbare tijd om. Wij hebben seks voor ons plezier en met meerdere partners. Over het algemeen zijn wetenschappers het er over eens dat de mens een polyamoreus wezen is.

‘Polyamorie’ is een samenvoeging van het Griekse πολυ en het Latijnse amor en betekent “houden van velen”. Mensen die aan polyamorie doen of polyamoreus zijn geloven niet in een monogame relatie tussen twee mensen als enige weg naar geluk.

De manier waarop we omgaan met ons polyamoreuze karakter heeft vooral te maken met de cultuur en maatschappij waarin we zijn opgegroeid. We zijn van kleins af aan gewend dat een monogame relatie het ideaal is, het huwelijk is hier het summum van. De meeste mensen in onze maatschappij bootsen in hun relatie het klassieke huwelijk na, ze zijn alleen trouw aan elkaar, vaak fysiek en emotioneel. Volgens seksuologe Joke Hermsen is dit vragen om moeilijkheden omdat de gevoelens en seksuele natuur van vooral jonge vrouwen niet genoeg gestimuleerd wordt.

Polygamie, een gebruikelijke huwelijksvorm in veel culturen

Van oudsher en vandaag de dag is polygamie, het trouwen van meerdere partners een gebruikelijke huwelijksvorm in veel culturen. Zo kan een man meerdere vrouwen trouwen, dit heet polygyny. Wanneer een vrouw meerdere mannen trouwt wordt dit Polyandry genoemd. De reden en functie van polygamie verschilt per cultuur, het kan zijn uit religieuze overwegingen, het uitbreiden van familie en status, verdeling van huishoudelijke taken of het opnemen van een weduwe in een andere familie door haar te trouwen.

Jaloezie

Toch blijkt dat in de praktijk een polyamoureuze relatie vaak allerlei emoties en ‘complicaties’ met zich mee brengt die in eerste instantie niet waren voorzien. Daarom is communicatie en eerlijkheid heel belangrijk, in welke relatie vorm dan ook. Hier schrijven Dossie Easton en Janet W. Hardy over in hun boek ‘ The Ethical Slut’. Zij erkennen het bestaan van jaloezie, maar gaan hier anders mee om. Zij proberen deze jaloezie te evalueren en een plaats te geven. Vaak willen we negatieve gevoelens zoals jaloezie wegdrukken, geen ophef over iets kleins maken totdat we het zo opgekropt hebben dat het er uit vliegt. Hierdoor ontstaan er ruzies. Ieder in een relatie wil zich vrij voelen, ook om gevoelens te hebben en uiten die in eerste instantie niet als positief worden ervaren. Volgens Easton en Hardy ervaren de meeste mensen jaloezie als één soort gevoel, maar eigenlijk zijn er meerdere vormen van deze emotie. In allerlei relaties kunnen we jaloezie ervaren. Wij geven het een veel te grote status door het te ervaren als een van de meest vreselijke gevoelens. Maar is dat echt zo? De oplossing is om jaloezie te erkennen, uit te spreken en er vrede mee te hebben.

Hoe sta jij tegenover Polyamorie? Denk je dat het iets voor jou is? Lees hieronder de blog van Froukje van der Velde over dit onderwerp.

Polyamorie, het proberen waard?

Van meerdere mensen tegelijk houden, kan dat? Natuurlijk, denk ik dan meteen! Ik hou van mijn broer, zus, kat, vrienden, oma’s, ouders en ga zo maar door. Als ik het zo bekijk heb ik een hart dat overstroomd van liefde, genoeg voor iedereen! Maar op het gebied van liefdesrelaties, kan je dan ook van meerdere mensen tegelijk houden? En daar dan ook tegelijkertijd een relatie mee hebben? Polyamoreuze mensen geloven van wel. In plaats van een relatie waarin slechts twee personen zich bevinden, geloven polyamoreuze mensen dat een liefdesrelatie zich niet hoeft te beperken in aantal. Zij hebben dan ook een liefdesrelatie die uit meerdere personen bestaat. Zo hebben ze makkelijk een driehoeksverhouding, of met 4, 5, of 10 mensen een relatie! Het voordeel hiervan is dat je de liefde en aantrekking die je voelt voor een ander mag uiten en delen met je partner. In overeenstemming kun je dan gaan daten met een ander persoon, seks hebben en verliefd worden. Welke afspraken je maakt verschilt natuurlijk per relatie en afhankelijk van de personen die zich in deze relatie bevinden.

Spannend!

Maar zeker is dat er een totaal andere dynamiek ontstaat die voor verfrissing en plezier kan zorgen in de relatie! Denk je eens in dat je een heel leuk, lief en aantrekkelijk iemand in je bestaande relatie introduceert.. Hoe spannend, geil en leuk dat kan zijn… In theorie lijkt me dit prachtig. Maar.. Ook vermoeiend, het is al zo lastig om een relatie te hebben met één iemand, laat staan twee, of drie personen!
Het feit is namelijk dat in relaties, liefde en seks niets vast staat. Deze zijn altijd in verandering en beweging, bij jou zelf en je partner. Samen dans je de liefde, smelt je samen en spiegel je elkaar. Wat heerlijk maar ook behoorlijk intens, eng en mooi kan zijn op hetzelfde moment.

Mijn ervaring

Uit eigen ervaring weet ik dat je niet al je verlangens en behoeftes bevredigd kunnen worden door een iemand. Zo had ik een heel lief en charmant vriendje, hij was stabiel, nuchter en droeg me op handen voeten. Hij was gul en de seks was erg goed. Toch miste ik af en toe het avontuur bij hem, de creativiteit en spontaniteit. Als ik lang bij hem was ging ik me vervelen… Hij woonde in een andere stad dus ik zag hem voornamelijk in het weekend. Doordeweeks was ik vaak bij een goede vriend. Hij was stralend, speels met een stoute glimlach. Samen maakten we muziek en zongen we de sterren van de hemel! Bij hem kon ik een deel van mijzelf uiten, mijn creatieve en speelse kant. We gingen vaak samen op stap, niet precies wetende waar we zouden eindigen die avond. Natuurlijk werden we verliefd op elkaar, hoe kon het ook anders, hij was zo leuk, lief en sexy! We kusten en ik was totaal de weg kwijt. Want mijn vriendje, die wilde ik echt niet kwijt. Die was zo heerlijk nuchter, standvastig en aantrekkelijk in zijn nette pak. Wat een dilemma… Het probleem was dat ik bij beide mannen een ander deel van mezelf kon uiten en daar ontzettend van genoot! Als ik deze twee toch kon samensmelten, dan was het mijn perfecte partner!

Zou het kunnen…?

Aan Frankenstein praktijken wilde ik echter niet beginnen, en ze waren beide mooi en uniek. Hoe kan ik ook verwachten dat ik alle kanten van mezelf bij een iemand kan uiten? Een stiekeme gedachte kwam bij me op; Zou ik met beide tegelijkertijd kunnen zijn?! Ze zouden elkaar misschien best mogen! Helaas kreeg ik een schoen naar mijn hoofd toen ik dit voorstelde aan mijn partner, niet veel later ging het uit. En mijn leuke vriend, daar nam ik afstand van. Het eindigde met een sisser. Toch zonde, want van wie je houdt kun je niet beperken met regels.
Misschien is polyamorie toch niet zo’n slecht idee… We kunnen onszelf en ons liefje wel krampachtig in het monogame relatie hokje stouwen, maar is dit het meest gezond? En worden we hier echt het gelukkigste van? Kunnen we verwachten dat een iemand al onze verlangens vervult? En is dit eerlijk tegenover je partner?
Duidelijke afbakeningen en regels zijn wel overzichtelijk, maar die regels kunnen ons er ook van weerhouden om te communiceren en vragen te stellen in onze relaties. Willen we nog steeds hetzelfde, en hoe gaan we daar mee om? Wat verlang ik, en jij? En hoe kun je dit op de leukst denkbare manier vorm geven? Seks en liefde is ook levensvreugde, experimenteren en spelen!

Mijn filosofie: Laat je niet door angst leiden en bespreek wat je voelt, verlangt en wilt met elkaar. Misschien denkt je partner er wel hetzelfde over, is het uitwisselen van gedachten alleen al genoeg, of ontdek je samen wat nieuws! Luister echt naar de ander en laat eerlijkheid, ontdekking en communicatie de regel zijn in je relatie, zelfs al loop je het risico om een schoen naar je hoofd te krijgen!

Shop hier The Ethical Slut 

Over de schrijver
Koos Rijkhoff
Door

Koos Rijkhoff

op 05 Sep 2018

Hey Froukje, ja, ik herken dit wel. Ik heb al heel lang een relatie, maar ik vond bij een gezamenlijke vriendin de openheid in praten over sex,hetgeen ik miste bij mijn relatie en ja, dat mondde uit in een affaire met haar. Geen spijt, maar het is zeker waar dat je niet alles vindt in dezelfde partner en dan is monogaam zijn niet altijd eenvoudig. Ik denk dat veel mensen v/m hier weleens mee worstelen. Groet, Koos

Reactie plaatsen