Waar zit de clitoris? De anatomie van de clitoris in 3D!
18 januari 2023 
9 min. leestijd

Waar zit de clitoris? De anatomie van de clitoris in 3D!

‘Waar zit de clitoris?’ Een goede vraag...! Het topje van de vulkaan zit heel verleidelijk aan de buitenkant, maar binnenin zit het grootste deel van de berg. Onzichtbaar verscholen zit ons genotsorgaan voor het grootste deel in de vagina. De foto hierboven is een full-size model van de anatomie van de clitoris in 3D. 

Het overtuigend bewijs: de clitoris in 3D toont aan dat de clit heel groot is. En niet alleen heel groot, maar ook heel gevoelig! Maar liefst duizenden zenuwuiteinden weten ons tot groot genot aan te zetten… Vrouwen hebben gevoel in haar kut. Hoera! De Tarzan (duo-vibrator) was helemaal zo gek nog niet, en de G-spot bestaat! Alleen moest de wetenschap het nog bewijzen. 

Sinds een jaar of 20 weten we door de MRI scans dat de clitoris zich dieper in de vagina uitstrekt. Het gelukzalige plekje dat we kunnen ervaren door penetratie noemen we sinds dr. Grafenberg (jaren ‘50 vorige eeuw) G-plek. Het maakt ons helemaal niet uit hoe we het noemen, als alle vrouwen maar weten dat in de vagina een wereld aan genot te ontdekken valt! En niet alleen belangrijke kennis voor vrouwen en mensen met een vagina, maar voor iedereen is het heel belangrijk om dit genotsorgaan, de clitoris, beter te leren kennen.

Hoe groot is een clitoris?

Wat is precies de anatomie van de clitoris en hoe groot is de clitoris nou precies? Aan de buitenkant van je geslachtsorgaan; de vulva, kun je het topje van de clitoris vinden. Aan de bovenkant van de grote vulvalippen, vind je de kleine vulvalippen Deze binnenste lippen zijn meestal langer dan de buitenste vulvalippen. Als je naar de bovenkant van de binnenste lippen gaat, vind je het knopje van de clitoris. Meestal zit deze beschermt onder het hoedje; vergelijkbaar met een eikel en voorhuid. Als je het hoedje omhoog trekt, zie je een kleine knobbel. De grootte van de clit verschilt per persoon. Het knopje aan de buitenkant is een deel van de gemiddelde 10 cm van de clitoris, die zich aan de binnenkant van de vagina bevindt.

Op deze foto zie je dat de clitoris dus niet zomaar een erwtje aan de buitenkant is. Zij heeft 4 ‘benen’ van ongeveer 10 cm lang. De twee dunnen benen zijn extreem gevoelig en hebben 1000den zenuwuiteinden. De 2 dikke benen zijn de zwellichamen. Deze zwellichamen vullen zich met bloed (dus net zoals de penis) wanneer de cilt in opgewonden staat is. Deze ‘benen’ zijn om de vagina heen gevouwen. Tijdens penetratie worden de gevoelige zenuwuiteinden en de zwellichamen geprikkeld door de neukende beweging, waardoor het genotzalig gevoel in de vagina ontstaat. 

Je voelt het pas als je het weet!

Je kunt stellen dat  ‘vaginale orgasmes’ eigenlijk ‘clitorale orgasmes’ zijn. Is dat belangrijk? Ja, omdat veel vrouwen geen gevoel in haar vagina ervaart. Het is dus belangrijk dat we weten hoe we in elkaar zitten en hoe we ons genotsorgaan kunnen aan-en-inzetten voor ons plezier!

De clitoris & de G-plek

In opgewonden staat wordt niet alleen het knobbeltje aan de buitenkant zichtbaarder, maar de ‘achterkant’ van de clitoris zwelt ook op. Dit weefsel kennen we ook wel als de G-spot of G-zone.

Hoe werkt de clitoris?

Voor je clitoris geldt, opwinding first. Opwinding is de eerste vereiste voor fijne seks. Heel belangrijk is je te beseffen dat wat voor de pik geldt, ook voor de clit geldt: beiden moeten opgewonden zijn om te kunnen genieten van penetratie. Net als bij een penis vullen de zwellichamen van de clitoris zich met bloed. (Een gevulde clitoris kan wel een kopje bloed inhouden), en dit maakt dat ze in opgewonden staat, groot en gevoelig wordt en zich makkelijk laat stimuleren.

Feit is dat een penis niet kan penetreren wanneer deze niet opgewonden is. Een vagina kan wel gepenetreerd worden, ook al is ze niet opgewonden… Daarom is het des te belangrijker dat je je eigen lichaam goed leert kennen, en je jezelf de tijd gunt om opgewonden te worden, en je je nooit gehaast voelt. 

Stimuleren van de clit

Je kunt je voorstellen dat er voor vrouwen en vagina eigenaars weinig lol aan penetratie kan worden beleefd als de clitoris niet opgewonden is. Het genotsorgaan ligt dan slap en een beetje zielloos in de vagina... De clit moet dus geprikkeld worden en zin krijgen!  In principe kan alles wat prikkelend en opwindend is een goede voorbereiding vormen. Een geile film kijken of boek lezen kan ook heel opwindend zijn. Flirten met je lief of een fantasie kan de vulkaan ook flink opstoken. Belangrijk is dat jij er geil van wordt! Maar met lekker glad glijmiddel en een fijne vibrator kan het  eigenlijk niet misgaan, zoals de veelgeroemde Womanizer!

4 kittelaar technieken:

 1. Indirecte stimulatie: het kan zijn dat de buiten-kllt te gevoelig is om meteen direct gestimuleerd te worden. Begin dan met indirecte stimulatie, door over het hoedje van de clitoris heen te wrijven, in cirkelvormige beweging.
 2. Gebruik glijmiddel: glijmiddel is lekker glad waardoor je geen hinder van wrijving krijgt, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen om genot toe te staan. 
 3. Directe stimulatie: als je meer opgewonden raakt, zwelt de clitoris op en zo ook het topje. Deze kan dan onder het hoedje vandaan komen. Ook kun je het hoedje naar boven trekken zodat het topje vrijkomt. Deze kun je dan direct stimuleren… 
 4. Vibrator: de clitoris is gevoelig voor wrijving en vibratie. Daarom is een vibrator een uitstekende tool om je clitoris aan de buitenkant te stimuleren. Een dildo is bedoeld om te penetreren en stimuleert in de vagina de gevoelige zenuwuiteinden.

De clitoris stimuleren in de vagina

De anatomie maakt begrijpelijk waarom vulva bezitters kunnen genieten van penetratie. Dat is natuurlijk heel slim bedacht van de 'ontwerper' van onze geslachtsorganen. Want voor de voortplanting zijn er wel 2 partijen nodig die hier met plezier aan willen meewerken.
Wij ervaren natuurlijk al zo lang als we seks hebben dat penetratie heerlijk kan zijn. Maar penetratie was in de 70/80er jaren van de vorige eeuw niet onbeladen. In bepaalde feministische kringen was het politiek niet correct om met een man te neuken. Je kon als feminist heel onzeker worden als je het gevoel had om verkeerd bezig te zijn als je genoot van penetratie/penis... De achtergrond van deze opvatting was dat vrouwen geen genot konden beleven aan penetratie, omdat zij werden geacht geen gevoel in hun kut te hebben. Neuken zou alleen het genot van de man dienen en daarmee was het een vorm van onderdrukking en "je ging niet met je onderdrukkier naar bed". De ‘schuldige’ aan de opvatting dat je als vrouw door penetratie klaar zou moeten komen, kwam van Freud. De psychoanalyticus Sigmund Freud meende dat genot en orgasmes door clitorale (lees: buiten-klit) stimulatie kinderlijk waren en een teken dat een vrouw zich niet tot volwassene had ontwikkeld. Een volwassen vrouw moest klaarkomen door vaginale penetratie, terwijl - oh frustratie!- veel vrouwen helemaal geen genot konden ervaren bij penetratie. Een tegengeluid van activisten bleef niet uit en zo ontstond het geluid van vrouwen die penetratie afwezen.

De ontdekking van Tarzan

Maar er waren ook vrouwen die wel genoten van penetratie. Zij beweerden wel degelijk gevoel en genot in hun vagina te ervaren en kwamen daarvoor ook in actie. De seks positieve activisten roerden zich met name in San Francisco creatief en luidruchtig. Dat geluid drong door in Europe en in  Amsterdam ontstonden groepjes en clubs die opkwamen voor vrouwen seksbeleving. Als 1e feministische seksbedrijf in Europa lanceerde Mail & Female haar opzienbarende Mailorder catalogus die in alle opzichten vernieuwend was. "Elk meisje een vibrator" was één van de leuzen. Emancipatie en erkenning van recht op genot voor vrouwen was de missie. Daarbij was de ontdekking van Tarzan een 'bewijs' dat er wel degelijk gevoel in de vagina moest zijn, want “waarom werden er anders zulke vibrators gemaakt…?”  En elke vrouw zou dat moeten kunnen ervaren!  Zie hier de noodzaak van de oprichting van Mail & Female 🙂
Nog altijd is men in de wetenschap in discussie over het al dan niet bestaan van de G-spot en het vaginaal (spuit)orgasme. Maar met de 3D clitoris kunnen we nu laten zien hoe prachtig groot ons genotslichaam zich uitstrekt en leren hoe deze werkt.

Vagina & penis zijn niet zo verschillend... 

Vagina & penis  lijken op elkaar en functioneren in feite exact gelijk. We worden in aanvang ook allemaal als ‘vrouw’ cq met een vagina ontworpen. Al naar gelang de ontwikkeling van het embryo wordt het XX chromosoom een YX= “een traditionele man” of blijft het een XX= “een traditionele vrouw” . Als je de pik en balzak goed bekijkt, dan zie je daar de naad nog zichtbaar waar de vagina werd gesloten. We zien dus dat de penis een omgekeerde vulva en clitoris is; waar de penis zich naar buiten richt, zit de vagina opgeborgen in het lichaam. Met de verglijkbare eikel, de buiten-clitoris als een knobbeltje onder het kapje (voorhuid) aan de buitenkant. Onze geslachtsdelen lijken uiterlijk op elkaar, en ook functioneel. Want beide organen vullen zich met bloed en komen in erectie wanneer we opgewonden zijn.
Er zijn ook allerlei variaties mogelijk op het uiterlijk van onze geslachtsorganen. In werkelijkheid zijn een “vagina” en een “penis” geen aparte categorieën die of bij een “man” of “vrouw” horen, maar is er een schaal waarin allerlei variaties bestaan.

Leer je eigen lichaam kennen

Jouw clitoris is anders dan die van anderen. Net als penissen zijn alle clitorissen anders. Je hebt grote en kleine, dikke en dunne. En ze kunnen zich ook opeens verplaatsen, zodat je soms misschien helemaal niets voelt waar het eerder altijd bingo was. Allemaal heel spannend en niets om je onzeker over te voelen.

hoe groot is de clitoris

Het is belangrijk dat we ons eigen lichaam goed leren kennen; haar functies begrijpen, en haar anatomie kennen. Bovenal moeten we leren vertrouwen en liefde voor ons lichaam te hebben.
Zie de illustraties van Hilde Atlanta met de enorme verscheidenheid van vulva's.

Ook kun je workshops volgen bij Mail & Female, waarin je alles kunt leren over functies & anatomie en hoe je de clitoris kunt stimuleren.

anatomie clitoris

Je kunt thuis alvast beginnen met de volgende oefening: 

 1. Pak een (hand)spiegel 
 2. Ga comfortabel liggen met een kussen in je rug, zodat je gemakkelijk voorover kunt buigen
 3. Met je knieën gebogen spreid je je benen, zodat je vulva goed zichtbaar wordt
 4. Met één hand hou je de spiegel bij je vulva, zodat jij deze goed kunt zien
 5. Bekijk en bewonder jouw unieke vulva en benoem voor jezelf wat je allemaal ziet
 6. Met de andere hand spreid je de buitenste vulva lippen
 7. Volg de binnenste lippen tot waar ze bovenaan samenkomen, onder het kapje bevindt zich jouw clitoris!
 8. Wanneer je opgewonden bent, kan je de clitoris beter kunnen zien. Ook zwelt je hele vulva dan op. Heel leuk dus om in on-opgewonden staat te beginnen en te zien hoe jouw vulva verandert naarmate de opwinding stijgt.

Je grootste erogene zone is je brein

De 'benen' met de vele zenuwuiteinden communiceren rechtstreeks met je brein. Als het lekker voelt en je geil bent, wordt je brein gestimuleerd en maken je hormonen wakker. Hoe meer fijne seks ervaringen je hebt, hoe beter en sneller dat werkt. In feite is je brein je grootste erogene orgaan omdat hier 'toestemming' voor seks wordt gegeven. Het is ook belangrijk te weten dat het vrouwelijk brein anders werkt dan het mannelijk brein.  Het is voor “mannen” over het algemeen makkelijker om seks stimuli te krijgen/maken, alleen al omdat ze een erectie kunnen zien en voelen. Voor vrouwen is de seksuele context van groot belang, onder andere is gevoel van veiligheid en vertrouwen hierbij cruciaal. Lees hierover meer in de blog over het vrouwelijk orgasme.
Allemaal belangrijk om te begrijpen hoe ons lichaam en brein werkt: wanneer je geil bent, zal de clitoris in erectie komen en als de voorwaarden positief zijn (brein zegt ja), zal je zin in seks en een orgasme krijgen.

Hoofd, hart en lichaam werken samen

Voor fijne seks is het belangrijk om hoofd, hart en lichaam in één richting te hebben. Dat proces van tussen de oren heeft een actieve voedingsbodem in het bekkenbodemgebied nodig; je erogene zone waar je clitoris zich bevindt. Dat is ook de zone waar we de G-plek vinden. Zeker de moeite waard om de gevoeligheden van dit gebied kennen en te weten hoe we dit gebied voor ons genot kunnen activeren.
Voor je fysiek is een gezond bekkenbodemgebied belangrijk. Met een krachtig bekkenbodem/PC-spieren sta je niet alleen krachtiger in je seksualiteit, je staat krachtiger in je leven. Lees in onze blog waarom je PC-spieren zo'n belangrijke rol spelen voor je hele zijn en hoe je deze spieren krachtig maakt: het trainen van je PC-spieren.

Vraagje: Wanneer werd jij je bewust van het bestaan van je clitoris?

 • Voor je 10e jaar
 • Tussen 10 en 20 jaar
 • Tussen 20 en 30 jaar
 • Na je 30e
 • Nu!

Laat het hieronder weten in de reacties 🙂 Viva la clitoris!


Over de schrijver
Vera Steenhart
Door

Vera Steenhart

op 14 Feb 2017

Goed stuk! Ik heb het doorgeplaatst naar de FB-pagina van Hartszaken en op Twitter.

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 14 Feb 2017

Lieve Vera, van jou te horen dat je het een goed stuk vindt is een eer en een aanbeveling! Dank je wel voor het delen! Graag tot ziens met liefs hanni.

Bas
Door

Bas

op 14 Feb 2017

Mooi artikel van een gedreven vrouw

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 14 Feb 2017

Dank je wel Bas! Ja gedreven ben ik wel ja. Ik ben ook al jaren woest op het ontkennen van het vrouwelijk seksueel genot. Seksualiteit is essentieel om volledig mens te worden en het zou heel wat frustraties en erger kunnen voorkomen. Maar we gaan gewoon lekker door met de strijd en ondertussen dan met het bewijs in 3D.Fijne Valentijn, groetjes hanni.

Pauline Schueler
Door

Pauline Schueler

op 14 Feb 2017

Prachtig stuk Hanni! Ik deel het!! Liefs Pauline

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 14 Feb 2017

Dank je wel lieve Pauline! Ik reageer snel op je nieuwe Internetradio initiatief, leuk! Tot snel, liefs hanni

Ellen
Door

Ellen

op 15 Feb 2017

Leuk! We plaatsen het graag op seksualiteit.nl met doorverwijzing naar deze site. Mogen we ook de afbeelding gebruiken Hanni? Hoor het graag! Hartelijke groet Ellen

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 15 Feb 2017

Hi Ellen, graag! Het is belangrijk nieuws nietwaar:-:)! En ja het beeld mag je ook gebruiken, kan je dat van de site kopiëren? anders stuur ik het je. Met dank, groet hanni

Ellen
Door

Ellen

op 20 Feb 2017

Dank je wel! Nee hoor lukt van de site.

Tim Vrancken
Door

Tim Vrancken

op 01 Oct 2018

Hallo, iemand een idee waar je zo’n 3D clitorisch zou kunnen krijgen? Super voor mijn lessen seksuele opvoeding! ☺️

Nelly
Nelly
Door

Nelly

op 12 Dec 2018

Hallo, Ik ben ook op zoek naar een 3D model om voor een expositie voor voorlichting met schoolklassen te gebruiken. Waar kan ik dit bestellen????

Vlien
Door

Vlien

op 29 Jun 2020

pfff zo stom het vrouwelijk geslachtsorgaan, als God zou bestaan dan haat die waarschijnlijk vrouwen. heb het er onlangs nog met een vriendin over gehad dat het vrouwelijk geslachtsdeel slecht gemaakt is. haar reactie was ja eigenlijk nu je het zegt je hebt gelijk, we zijn echt slecht gemaakt. het is clit, pisgat, vagina, kontgat en het had pisgat, clit, vagina, kontgat moeten zijn. (pisgat ver van kontgat omdat je anders teveel blaasontsteking zou krijgen). en die binnenste schaamlipjes hadden ook een onderdeel van de clit moeten zijn. pff het zou kunnen dat ik naar een chirurg ga, wat er op te lossen valt van zo een ingewikkeld orgaan. Het beste nog

Reactie plaatsen