9 geweldige tantra tips voor beginners
28 oktober 2022 
7 min. leestijd

9 geweldige tantra tips voor beginners

Tantra: een intens, spiritueel, rauw, intelligent, diep overstijgend orgastisch liefdesspel in verbinding en genot wat je in de zevende hemel en voorbij afvuurt… Wie wil dat nou niet?

Door seks kunnen we deze hoogtes en dieptes opzoeken en ervaren. Eén van die manieren is door verschillende tantra technieken, en wie zegt dat tantra seks moeilijk hoeft te zijn? Laten we beginnen met wat eenvoudige tantra oefeningen, zodat we vandaag de dag kunnen spelen met deze rijke en oude tradities om onze verlangens en lusten te vieren. Lees dus snel verder en ontdek onze tantra tips voor beginners!

Wat is tantra?

Tantra, wat is dat precies? Tantra is een mystieke traditie van meer dan 5000 jaar oud die zijn wortels heeft in het oude India. ‘Tan’ betekent ‘expansie’ en ‘tra’ betekent ‘bevrijding’ in het Sanskriet. In deze traditie  en tantra betekenis gaat het over de exploratie van de mysteriën, liefde en diepte van het hele leven. Seksualiteit hoort daar ook bij, want seks is tenslotte onze oorsprong!

Wat is tantra nog meer? Tantra seks gaat over alle aspecten van jezelf verwelkomen en verdieping vinden. Seksualiteit als poort naar spiritualiteit, waarin je ego-zelf even van het toneel verdwijnt, en je opgaat in het grote geheel. Misschien heb je ooit wel ervaren dat je bij hele goede seks jezelf even helemaal vergeten was, alsof de grenzen van jou even verdwenen waren en je totaal in vrijheid en extase was? Het lijkt een paradox, maar juist door heel bewust aanwezig te zijn, met jezelf en je partner, kun je door simpele tantra oefeningen deze ervaringen verwelkomen.

Tantrische seks: seksuele energie als brandstof voor het leven

Bij tantra wordt seksualiteit niet als iets ongepast en schaamtevol gezien, maar juist als een enorme bron van kracht beschouwd. Seksuele energie wordt vanuit de tantra filosofie als levensenergie gezien. Dit is je vitale kracht, waarvan je wilt dat deze vrijelijk kan stromen door je lichaam en geest. Met tantrische seks kun je optimaal genieten van jouw unieke levenslust!

De negatieve emoties die we hebben van eeuwenlange onderdrukking van seksualiteit, met name bij vrouwen, in onze maatschappij en op persoonlijke niveau, uit onze jeugd of familietrauma's, leren we met tantra te transformeren tot iets positiefs. Dit doe je door jezelf als seksueel wezen te accepteren en dit te vieren!

Tantra als bewustzijnsverbreding

Tantra gaat niet alleen over seks. Het is een prachtig gereedschap om relaties, seks, intuïtie en spiritualiteit te verdiepen. Orgasme is dan ook niet het doel. Met deze vorm van seks racen we niet direct op het genot af, maar openen we onszelf om te voelen wat er is en te verwelkomen wat we echt willen. Zo kunnen we onze verlangens beter voelen en diepe intimiteit en genot ervaren.

Als je bekend bent met yoga en/of meditatie, herken je al de focus, het stil worden en dat de kleinste beweging en ademhaling al zoveel met je sensaties en ervaring kan doen. Stel je de focus voor die je met meditatie oproept. Wat zou deze focus kunnen doen voor je liefdesspel? Stel je voor hoe bewust en intens elke aanraking, streling, sensatie in je lichaam en het contact met je partner kan zijn. Hierdoor wordt het liefdesspel met tantra een geheel andere intense ervaring en een manier om dieper contact te leggen.


Tantra gaat niet om seks of de weg naar het orgasme, maar om de geheel orgastische rijke ervaring die je deelt met je partner of jezelf.


Tantra voor beginners in 9 stappen

Wil jij beginnen met tantra oefeningen? Wij geven je een tantra beginnershandleiding in 9 stappen:

  1. Open houding
  2. Plan een wekelijkse sessie
  3. Sfeer creëren - Set the mood
  4. Bereid je lichaam voor
  5. Shake it off!
  6. Samen mediteren
  7. Kijk elkaar in de ogen
  8. Vertel elkaar wat je mooi vindt aan de ander
  9. Deel je verlangens met elkaar

Hieronder lees je hoe je aan de hand van deze stappen aan de slag kan met tantrische seks!

1. De basis van tantra: een open houding

Je hoeft echt niet meteen een tantra expert te zijn en spirituele hoogtes te bereiken. Waar het bij tantraseks om gaat, is dat je een open houding hebt en bereid bent om iets nieuws uit te proberen! Laat juist alle verwachtingen en ideeën die je hebt opgedaan los om echt in het moment te zijn en geniet ervan dat je samen met je partner iets nieuws gaat ontdekken. Lachen is ook welkom in deze ontdekkingsreis. Een open houding en aanwezigheid is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

2. Plan een wekelijkse tantrasessie

Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar plan een vaste avond per week (of maand) in wanneer je samen een tantra sessie gaat doen en trek er minimaal 3 uur voor uit. Hoe vaak willen we wel niet allemaal dingen doen, waarna we er door drukke agenda's of dingen die belangrijker lijken er niet aan toe komen. Hierdoor gebeurt het uiteindelijk niet.

Inplannen is dus heel fijn, want zo maak je tijd voor wat je belangrijk vindt. Hierdoor weet je niet alleen zeker dat het er echt van komt, maar kun je ook naar de avond toeleven en je verheugen op de spannende en speelse avond die in het verschiet ligt! Zo kun je je partner een leuk berichtje sturen om zo samen al in de tantrische sferen te komen.

3. Creeër sfeer en set the mood voor tantrische seks

Het heerlijk avondje is gekomen! Voor je met tantra oefeningen begint, is het zaak om een warme sfeer te creëren in de ruimte waar jullie zijn. Zorg dat de ruimte lekker warm is, zodat je het niet koud krijgt zonder kleren aan. Steek kaarsen aan en een lekkere wierook en leg eventueel zijden dekens en kussens neer om lekker zacht op te liggen. Leuke attributen, zoals een streelpluim, zijn natuurlijk ook welkom!

Muziek is ook erg doorslaggevend voor de sfeer. Het kan de sfeer erg bevorderen, maar ook beïnvloeden. Als je voor muziek kiest tijdens tantra, zorg er dan voor dat je de juiste muziek hebt. Heb ook een afspeellijst van minimaal 3 uur, zodat je niet tussendoor andere muziek op hoeft te zetten. Het is ook leuk om je partner te verrassen, wanneer diegene thuiskomt en je hebt al een fijne sfeer gecreëerd. Zo laat je je partner speciaal voelen!

4. Bereid je lichaam voor

Neem een warme douche of laat een bad vol lopen met etherische oliën en opwekkende kruiden, zodat jullie helemaal relaxed worden. Geef je lichaam en hoofd de tijd om lekker te ontspannen voordat je aan het tantra liefdesspel begint. Na het bad zijn jullie fris en relaxed. Dan kun je later elkaar heerlijk masseren met een heerlijk geurende massage olie die de lusten opwekt, zoals rozemarijn en kruidnagel.

5. Shake it off!

Na helemaal rozig uit het water te zijn gekomen, is het tijd om je lichaam wakker te maken met wat energetisch geshake! Schud je hele lichaam door elkaar en wiebel alle kanten op om al je spieren en gedachten los te gooien! Tegenover elkaar staan en elkaar aankijken is ook erg bevorderlijk voor de lachspieren! Wees niet bang om geluid te maken want je stembanden en keel vibreren graag mee. Nogmaals: neem tantraseks vooral niet te serieus.

6. Tantra oefening: samen mediteren

Ga tegenover elkaar zitten in een comfortabele positie op kussens, op de grond of op bed. Zit recht tegenover elkaar met je ogen dicht en mediteer. Richt je op je ademhaling, hoe de adem van je neus door je lichaam gaat en je buik vult en adem dan rustig uit. Verleng en verdiep je adem, zodat je inademingen en uitademingen steeds langer en rustiger worden. Misschien kunnen jullie zelfs samen een ritme vinden van ademhaling. Door deze oefening kun je beter de subtielere sensaties waarnemen van je lichaam, elkaars energie en ademhaling. Hierdoor ben je meer aanwezig en wordt je tantrische liefdesspel dieper, intenser en kun je nog beter voelen en van elkaar genieten.

7. Kijk elkaar in de ogen

Open je ogen en kijk je geliefde aan. Zeg niets, kijk elkaar alleen maar aan, voor minstens 5 minuten! In het begin zal het raar lijken of zullen jullie misschien in de lach schieten. Dit maakt helemaal niet uit. Ervaar het en blijf elkaar aankijken.

8. Vertel elkaar wat je mooi vindt aan de ander

Vertel nu wat je zo mooi vindt aan je geliefde. Waar je van houdt van je partner en wat je aantrekt. Dit kan uiterlijk zijn, zoals mooie sterke handen of een ontwapende lach, maar ook een karaktertrekje of gewoonte. Doe dit om de beurt en probeer geen reactie te geven wanneer je ontvangt, luister alleen maar naar degene die tegenover je zit, hoor het en zeg enkel: ‘dankjewel’. Dingen open kunnen ontvangen is namelijk ook onderdeel van tantraseks.

9. Deel je verlangens met elkaar

Vertel je partner nu wat je verlangens zijn. Wat je leuk zou vinden om te doen, waar je zin in hebt, wat je fijn vindt en nieuwsgierig naar bent. Dit hoeft niet per se te gaan over tantra of seks, maar voornamelijk over wat er in je hart leeft en wat je diepste verlangens zijn op dit moment in je leven en in je relatie. Het gaat er namelijk om dat er openheid en connectie ontstaat, zodat jullie energie gaat stromen en er verbinding is. Dan volgt vanzelf de seksuele energie! Misschien komen jullie verlangens wel heel erg overeen of verrast je partner je met iets voorheen onbekends!

tantra seks

Tantra en een open houding

Vanuit de openheid die jullie met de tantra oefeningen hierboven hebben gecreëerd, vertrekken jullie naar het liefdesspel. Deel nu wat je seksuele verlangens zijn, wat je lekker vindt, wilt ontdekken of waar je nieuwsgierig naar bent. Je kunt ook samen nieuwe en verschillende technieken uitproberen. Je kunt het niet fout doen, het is een erotisch speelveld! Verdiep je bijvoorbeeld ook eens in manieren om te pijpen of de vraag hoe je moet beffen.

Het belangrijkste? Een open houding en het loslaten van verwachtingen, zodat je je kan onderdompelen in het plezier van deze seksuele ontdekkingstocht! En vergeet vooral niet: geef niet op na de eerste keer proberen! Probeer het gewoon nog een aantal keer, want… Oefening baart kunst, ook bij tantra!

Veelgestelde vragen over tantra

Wat is tantra?

Tantra is een traditie of spirituele stroming van meer dan 5000 jaar oud die zijn wortels heeft in het oude India. ‘Tan’ betekent ‘expansie’ en ‘tra’ betekent ‘bevrijding’ in het Sanskriet. De exploratie van de mysteriën, liefde en diepte van het hele leven staat hierbij centraal. Hier hoort seksualiteit ook bij, namelijk seksualiteit als poort naar spiritualiteit, waarin je ego-zelf even van het toneel verdwijnt en je opgaat in het grote geheel.

Wat doet tantra met je?

Bij tantra wordt seksualiteit niet als iets ongepasts en schaamtevols gezien, maar juist als een enorme bron van kracht beschouwd. Vanuit de tantrische filosofie wordt seksuele energie als levensenergie gezien. Dit is je vitale kracht, waarvan je wilt dat deze vrijelijk kan stromen door je lichaam en geest. Met tantra rituelen leer je optimaal genieten van jouw unieke levenslust. Ook leer je je verlangens beter voelen en diepe intimiteit en genot ervaren. Daarnaast is tantra een gereedschap om relaties, seks, intuïtie en spiritualiteit te verdiepen.

Wat is tantrische liefde?

Een tantrische liefdesrelatie is een diepe verbinding tussen twee (of meer) mensen. In deze relatie is het doel om te delen wat er in je hart leeft en wat je diepste verlangens zijn op dit moment in je leven en in je relatie. Zo ontstaat er openheid en connectie, zodat de gezamenlijke energie gaat stromen en er een diepe, spirituele verbinding is.

Wat is het doel van tantra?

Volgens de tantra filosofie is alles wat je zoekt in jezelf te vinden. Met tantra leer je naar binnen te keren en te ontdekken wat er in je hart leeft en wat je diepste verlangens zijn op dit moment in je leven en in je relatie.

Over de schrijver
Annelies Semeins
Door

Annelies Semeins

op 16 Aug 2018

Heerlijk tantra....maar met wie?

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 18 Dec 2020

Hi Annelies, bekijk ook onze blog 'masturbatie en eigenliefde' wat tantra kun je ook heel goed met jezelf ervaren!

Mars
Door

Mars

op 31 Aug 2018

Hallo, wij zijn een stel (53-48jr.) waarvan hij al langer in tantra geïnteresseerd en zij ook (iets minder wellicht). We hebben weleens een parensessie meegedaan maar daar is het bij gebleven. Wel vaak op zoek geweest naar hoe, wat, waar, etc... maar schrikken ook best van de forse prijzen en ook vaak zijn de trainingen gedurende een week wat voor ons moeilijk te realiseren is (werk en kids). We zoeken een manier om langzaamaan bekend te worden het met Tantra en dan kan als stel of separaat. Graag willen we info en/of advies van ervaringsdeskundigen.

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 18 Dec 2020

Wat fijn dat jullie samen nieuwe dingen willen uitproberen! Ik zou jullie aanraden om één van de boeken aan te schaffen zodat jullie op je eigen tempo en in je eigen tijd deze technieken kunnen uitproberen. Het belangrijkste is dat je het gaat doen! Vanuit daar weten jullie waarschijnlijk wat jullie meer willen ontdekken en kunnen jullie je verder verdiepen!

Irfje
Door

Irfje

op 19 Nov 2018

Hi, welke tantra boeken kan jij mij aanbevelen om over dit bijzondere activiteit kennis op te doen en het te kunnen toepassen?

hanni jagtman
Door

hanni jagtman

op 18 Dec 2020

Zie onze leestips onderaan de blog!

Reactie plaatsen