Een ode aan de imperfectie van Godinnen
14 januari 2019 
5 min. leestijd

Een ode aan de imperfectie van Godinnen

Laatst stuitte ik op een vervreemdend youtube filmpje over hoe je je innerlijke godin laat ontwaken. Een vrouw met een strakke staar en zwoele stem vertelde mij hoe je met je houding en charme alles gedaan kunt krijgen, echte magie!


Hoe te zijn als een godin, een archetype van bovennatuurlijke schoonheid en kracht. De vrouw sprak ook leuzen als: ‘Ontwaak je innerlijke godin, dans met haar en laat haar je leven verrijken.’ ‘Word een godin van verleiding en onweerstaanbaar voor elke man.’  Zou ik dat ook kunnen zijn, een godin? Wil ik dat überhaupt wel? Altijd charmant, mooi en sterk zijn? En voor wie? Is het streven naar goddelijkheid wel gezond en word je daar uiteindelijk gelukkig van?

Ik besloot een klein onderzoek te doen naar wat het betekent om een godin te zijn.

Het vadercomplex van Aphrodite?

Tijdens mijn speurtocht vond ik iets onverwachts; namelijk geen een godin lijkt perfect te zijn! Zo heb je bijvoorbeeld de meest bekende Godin Aphrodite, waarvan ik dacht een archetEl_primer_beso_Salvador_Viniegra_y_Lasso_de_la_Vega_(1891)ype van schoonheid en perfectie. Nu blijkt het dat Aphrodite ook heel jaloers kan zijn, en veelvuldig vreemdgaat met sterfelijke mannen… Dit zie ik niet direct als goddelijk gedrag. Toch leggen we Aphrodite niet onder een vergrootglas voor een analyse. We vragen ons nooit af waar haar losbandige gedrag vandaan komt. We stellen haar nooit de vragen die we aan onszelf en onze vrienden stellen ‘Zou dit door een minderwaardigheidscomplex komen? Vertrouwt ze mannen niet en gaat ze daarom zelf vreemd, om haar humorloze echtgenoot voor te zijn? Nee. Aphrodite is een godin, zij heeft haar grillen en vurige temperament. Wat zij doet is haar zaak en we zien nog steeds Aphrodite in al haar kracht. Ook Aphrodite zelf lijkt haar eigen gedrag niet te moraliseren en aanbidt zichzelf evengoed.

Eris_Antikensammlung_Berlin_F1775Zelfs zijn er godinnen die bijna helemaal geen goddelijke eigenschappen blijken te hebben zoals de Griekse Eris, de godin van de chaos. Dit sprak mij erg aan omdat, hoe graag ik het ook wil, ik mezelf meestal niet kan identificeren met man-killer Aphrodite. Bij het waken van de dag voel ik me vaker chaotisch dan sexy. Eris houdt van chaos, disharmonie en bloedvergieten. Zij houdt in haar hand de appel der onenigheid en laat die vallen wanneer haar geliefd. De laatste keer dat ze dit deed was op een bruiloft waar ze niet voor was uitgenodigd (omdat ze altijd ruzie zoekt), je kunt al raden dat het huwelijk niet lang stand hield.

 

Het punt wat ik wil maken is deze; Godinnen lijken zichzelf volledig te accepteren! Ze leggen hun eigen gedrag niet aan banden om vervolgens een moraliserende boterham zelfanalyse met kritiek te nuttigen. Ze respecteren zichzelf en hun al dan niet verwerpelijke gedrag. Negatieve gevoelens stoppen ze niet weg met mindfullness, en de confrontatie gaan ze ook niet uit de weg. Ze nemen zichzelf serieus. Veeleer, ze aanbidden zichzelf. En al zou ik met deze dames niet in een verhitte discussie willen raken, ik kan wel iets van ze leren. Namelijk dit; het is totaal oke hoe ik me voel en hoe ik ben, alles daarvan. Van mijn besluiteloosheid tot mijn ijdelheid! Dat ik kan staan voor waar ik in geloof, op mijn manier.

Nu ben ik helemaal niet pro jaloezie, bloedvergieten en alle harten van sterfelijke mannen breken, maar wel voor authenticiteit. Ik zie zoveel vrouwen om mij heen die zich klein houden, in twijfel verdwalen en verlegen zijn. Misschien komt het omdat de enige godin waar we echt mee op zijn gegroeid de Heilige Maagd Maria is? En dat dit een reden is waarom we onze seksualiteit verbloemen, en nog erger; niet eren? 

Who knows! Waar het wel op lijkt is dat van de vele godinnen die in de atmosfeer rond vliegen er maar weinig zijn die niet in zichzelf geloven. Van de sportsvrouw Nike, die naar overwinning en succes streeft, tot de Afro-Braziliaanse transgender godheid Logonede die de helft van het jaar vrouw is en de andere helft man.

Mijn conclusie is dat wat mij tot een godin zou maken niet perfectie is of bovennatuurlijke krachten, maar veeleer een totale overgave aan wie ik ben en dat met vreugde te vieren! Weg met schaamte en aanpassen! 

Denk eens na; wat maakt jou uniek? Wat zijn jouw super powers? Maak een lijstje met steekwoorden. En wie weet; misschien, wanneer je je eigen passies wat serieuzer neemt en je in je eigen kracht, schoonheid en waarheid gelooft je vanzelf op een dag de godin in jezelf herkent.

the-godess-diana-with-a-lion-by-angelo-von-courten

 

Om alvast in de goede sferen te komen zijn hier 6 tips voor echte godinnen. 

 

  1. Neem een keer per week een kuuroord dagje in huis, neem een bad, masseer jezelf in met body lotion en zet mooie muziek op. Steek wat kaarsen aan en relax…

 

  1. Bedrijf de liefde met jezelf. Streel jezelf, heb jezelf lief! Je kunt het zo leuk maken voor jezelf als je wilt, met kietelende veren, glijmiddel, vibrators en veel meer. Shop hier voor leuke gadgets…

 

  1. Dans! Zet je favoriete muziek op en dans alsof er niemand kijkt! Je kunt ook een cursus volgen, zoals buikdansen, tango, hiphop, paaldansen of modern. Dans is een perfecte manier om de dag van je af te schudden en te voelen dat je leeft, een kloppend hart en een geweldig lichaam hebt!

 

  1. Geef jezelf een compliment. Wat is iets wat jij heel goed kunt? Maak een lijstje van dingen waar je trots op bent, obstakels die je hebt overwonnen en jouw positieve kwaliteiten.

 

  1. Dress the part! Al komt de echte godinnen glow van binnen, kleren kunnen je een heel eind op weg helpen. Draag kleren waar je je lekker in voelt en sexy. Zoals mooie lingerie onder je normale kleding.. Draag zijde stoffen, of leer en voel wat dit met je doet. Draag die glitterhakken, die leren tuinbroek en cowboy hoed! De juiste kleding kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven, en ook kan het je helpen uiting te geven aan je bui.

 

  1. Leef als een Godin.  Doe wat jij wilt, waar jij zin in hebt. Als vrouw zijn we opgegroeid in een samenleving waar vrouwen zichzelf wegcijferen, zichzelf als laatste opscheppen. Laat jezelf eerst komen, dan de rest. Leef volgens jouw waarden en doe geen dingen uit schuldgevoel of uit angst voor wat anderen van je zullen denken. Men zal juist eerder respect voor je hebben en je eerlijkheid waarderen.

Heb je iets gehad aan dit artikel en deze tips? Heb je zelf nog tips om toe te voegen aan dit lijstje? Deel ze heel graag met ons in de reacties hieronder.

Shop hier


Over de schrijver
Reactie plaatsen