Je pc-spier is je liefdesspier
16 februari 2023 
6 min. leestijd

Je pc-spier is je liefdesspier

De pc-spieren zijn in onze visie liefdesspieren. Ze spelen namelijk een belangrijke rol voor een bevredigend seksleven. Je leert vagina-sensaties te onderscheiden en je wordt gevoelig voor G-spot orgasmen en ejaculaties door je pc-spier te trainen.

Voor de penis zijn de pc-spieren een ‘controle’ instrument. Hij kan hiermee zijn zaadlozing leren beheersen. Pc-spier training helpt hem zijn potentie te verhogen en impotentie op te lossen. Voor alle seksen geldt dat een goede conditie van de pc-spieren leidt tot autonomer seksueel genot en een bevredigender liefdesleven!

Wat is een pc-spier?

De pubococcygeus spieren zijn een groep spieren die van je schaambeen tot je stuitje lopen. Als een netje omringen ze je bekkenbodem, je vagina en anus. Pc-spier oefeningen zijn van essentieel belang voor bekken en blaas gezondheid voor zowel de penis als vagina. Waar zit de pc-spier en hoe span je deze aan?

Doordat de pc-spieren van binnen zitten kun je ze aan de buitenkant niet zien. Maar je kunt ze wel voelen! Hoe span je de pc spier aan? De gemakkelijkste manier om dit te doen is op het toilet. Terwijl je plast stop je (voordat je blaas leeg is) de plas stroom. De spieren die dit mogelijk maakt is de pc-spier. Was het makkelijk om de stroom tussentijds te stoppen, of koste het je heel veel moeite? Dit is een goede manier om de staat van je pc-spieren te checken. 


Nu weet je jouw startpunt. Let op: doe de plas-stop test alleen om je pc-spieren te lokaliseren. Als je dit teveel doet kun je juist last krijgen van je blaas en zelfs een urine infectie krijgen. De pc-spier ontspannen is even belangrijk als het trainen van de pc spier. 


Voordelen van pc spier oefeningen

Qua gezondheid is het effect pc-spieren training al de moeite waard. Voor de vagina voorkomt het incontinentie, vagina en baarmoeder verzakkingen, helpt eventuele bevallingen en zorgt voor een goede doorbloeding van de vaginawand. Voor de penis is dit een goede manier om je prostaat gezond te houden, meer doorbloeding, hardere erecties en een langer stamina tijdens seks te cultiveren. 


De seksuele voordelen zijn dan ook dat mannen het orgasme langer kunnen uitstellen en daardoor een intenser orgasme ervaren. Voor vrouwen zorgt pc-spieren training juist dat ze gemakkelijker kunnen klaarkomen, betere doorbloeding en juicyness hebben. Voor alle geslachten geldt meer contact, verbinding en controle over je lustinstrument. En dus meer genot! 

Pc-spier oefeningen zijn Kegel oefeningen

Misschien heb je ooit van Kegel oefeningen gehoord? Arnold Kegel was zich ruim bewust van het belang van bekkenbodem gezondheid en de belangrijke rol van de pc-spieren daarin. Hij “vond” dan ook in de jaren 40 vorige eeuw de ‘Kegel oefeningen’ uit. Dit zijn oefeningen van het aan- en ontspannen van de pc-spieren. Overigens, dit soort oefeningen vinden we ook terug in eeuwenoude tantrische en taoistische geschriften.  


Hoe train je de pc spier?

Het trainen van de pc spier kun je gemakkelijk toevoegen aan je dagelijkse routine. In principe geldt hetzelfde voor de penis als vagina, met wat kleine verschillen. Hieronder vind je voor beide geslachten pc spier oefeningen. 

Pc- spieren van de vagina

Bij de vagina vormen de pc-spieren een soort 8-vorm rond de vagina en anus. Ze ondersteunen de inwendige organen. Je kunt ze zelf voelen! Dit doe je door een vinger in je vagina te steken en vervolgens kun je je pc-spieren aanspannen of ontspannen. Je kunt ze ook zien bewegen. Kijk met een spiegel en zie hoe je de beweging van in- en ontspanning kunt volgen. Tijdens een orgasme trekken de pc-spieren zich samen. De spiercontracties houden de spieren doorbloed en soepel en zijn daarom een krachtig seks-werk-instrument. Na de inspanning volgt de ontspanning en naarmate je pc-spieren sterker zijn, is de ontspanning genotzaliger.

Hoe train je de pc-spieren van de vagina?

Voor een goede conditie van het bekkengebied is elasticiteit het toverwoord. Dit behaal je door zowel aan te spannen als te ontspannen. Deze laatste mag je dus echt niet vergeten!

 1. Span de pc-spieren terwijl je inademt en ontspan ze terwijl je uitademt. Heel belangrijk: let op je ademhaling; diep doorademen om de energie te laten stromen!
 2. Trek de pc-spieren 15 tot 20 keer aan, waarbij je de spanning een seconde vast houdt en dan helemaal loslaat, ontspanning is even belangrijk als het aanspannen.
 3. Bouw dit langzaam op tot twee maal 75 keer. Ben je eenmaal aan de vorige oefening gewend, houdt de spierspanning dan langer vast.
 4. Voer het aantal seconden dat je de spierspanning vast kunt houden geleidelijk op tot meer dan een minuut.
 5. Oefen ook met het uitzetten van de spieren: spanning aanzetten. Je kunt dat doen door na het plassen even je anus ‘ open te zetten’.
 6. Overdoe het niet. Na de 20 keer neem je een paar minuten waarin je helemaal ontspant en je bekkenbodemgebied laat rusten.

Pc-spieren van de penis & potentie

Bij mannen en penis bezitters lopen de pc-spieren vanaf het schaambeen tot de stuit; boven de bilnaad. Je kunt ze voelen op het perineum (het zeer gevoelige plekje tussen anus en balzak). Je kunt de pc-spieren bij een man ook goed zien want bij het aan- en ontspannen zal de pik op en neer meebewegen.

Het belang van een goede pc-spieren conditie is nog steeds een onderbelicht gebied in het mannelijk (seks)leven. Er wordt veel van een man verwacht. Hij moet altijd presteren; een erectie krijgen en ook nog een zaadlozing op het juiste moment.

Geen wonder dat mannen graag naar pillen of crèmes grijpen. Meestal hebben die geen effect en zijn ze duur en onnodig. Veel erectieproblemen hebben een directe relatie met de conditie en de beheersing van je pc-spieren en kunnen aanzienlijk verbeteren door de pc spier te trainen.

Naast het oplossen van erectie-problemen kan de man zijn seksueel genot enorm verhogen:

 • Controleren: mogelijk maken van meerdere orgasmen, zonder zaadlozing
 • Gevoeligheid: intenser en meer bevredigend orgasme
 • Uitstellen: een zaadlozing krijgen wanneer jij het wilt


Hoe train je de pc spier van de penis?

We geven je hier een hele eenvoudige techniek die je dagelijks kunt uitvoeren: 

 1. Span de spier een paar seconden aan en laat los. Net zoals bij de vagina wil je de pc-spieren ook helemaal ontspannen. 
 2. Bouw langzaam op en houd de spanning steeds wat langer aan. Begin met 1 seconden en bouw op naar 10. Waarbij je de pc-spieren 10 seconden aanspant, waarna je ze weer helemaal ontspant. 
 3. Heel belangrijk: let op je ademhaling; diep doorademen om de energie te laten stromen!
 4. Bouw het rustig op. Elke week iets langer en meer aanspannen. Zo zorg je ervoor dat je je pc-spieren niet overbelast. 

Een product waarmee je ook je mentale bewustzijn stimuleert, is de Jnaja: de cockring met benefits. De druk die deze op het perineum uitoefent, is stimulerend voor je pc spier. Grote kans dat je door deze druk automatisch je PC-spier zult aanspannen.

Dagelijks pc-spier oefeningen 

Je kan het overal doen: want niemand ziet het! Doe de oefening in verschillende hoedingen en maak er een dagelijkse gewoonte van, net zoals tandenpoeten. 

De nieuwste technologie geeft ons ook pc spier-trainers die je stap voor stap helpen de juiste oefeningen te doen. Vaak zijn het genotsproducten ineen, omdat je ze kunt laten vibreren. In dit artikel helpen we je met het kiezen van de beste pc-spier balletjes, oftewel Ben-Wa ballen. En ook orgasmen zijn hele goede trainingen! 

Autonome lustgevoelens

Voor vrouwen en mensen met een vagina zijn orgasmen een fantastische manier om de pc-spieren in good shape te houdenAls je bijvoorbeeld weinig voelt bij penetratiehoeft dat helemaal niet aan jouw seksuele onvermogen of remmingen te liggen. Ook niet aan je minnaar of vibrator. De kans is groot dat je bekkenbodemspieren te slap zijn. Net als alle andere spieren in je lijf moet je deze spieren onderhouden door ze te trainen. Dat is echt heel belangrijk! Zeker als je kinderen hebt gehad. 

Een gezonde doorbloeding zorgt voor een sappige vagina. Nog belangrijker is dat je met deze spieren je seksuele lustgevoelens kunt regelen. Je krijgt een intense relatie met je kutje door met haar te communiceren met je knijp-bewegingen. Dat is de mooiste manier om je seksbehoefte positief te beïnvloeden.

Je kan het jezelf fijner maken door daarbij producten uit het Mail & Female assortiment te gebruiken zoals bijvoorbeeld de oefenset Ami of onze Tantra-of yoni eieren. Neem ook vooral een leuke dildo of vibrator om veel orgasmes te krijgen!

Dus volop plezier te beleven tijdens het trainen van de pc spieren    Waar wacht je nog op?

via GIPHY

Meer bekkenbodemspier/Liefdesspier oefeningen

Over de schrijver
Antoine
Door

Antoine

op 07 Mar 2017

Ik ben een man van 64 en geniet nog erg van sex, maar krijg en houd minder gemakkelijk een erectie. Hoe werd dat trainen van de liefdesspier nou precies ? En waar kan ik daar meer over lezen ?

Leo
Door

Leo

op 19 Apr 2020

Nog steeds geen reactie, vreemd

ger
Door

ger

op 25 Nov 2023

verband hoogte psa ( net over 3 ) en mogelijke prostaat ca en/of E.D

Reactie plaatsen