Mail & Female viert 25 jaar Pride!
05 augustus 2021 
1 min. leestijd

Mail & Female viert 25 jaar Pride!

25 JAAR PRIDE!

In 1994 stonden we met het team en de familie van Mail & Female al in pracht en praal voor PRIDE. Dit werd toen gevierd met Europide, een pan-Europees lgbt-evenement dat over heel Europa wordt gehouden, afgewisseld in verschillende steden. De eerste was in London en de derde werd in Amsterdam 1994 gehouden met 67.000 bezoekers. 

Gay pride is zoals veel overgevlogen uit de USA. In 1970 was de eerste Gay Pride Parade ooit, een protestmars met ruim 10.000 mensen. Dit was als reactie op de Stonewall-rellen, waar de beroemde homokroeg Stonewall Inn door de politie hardhandig werd ontruimd. Dit was de druppel, mensen pikten het niet meer en protesteerde grootschalig. De LHBQTI beweging was  begonnen.

Rond dezelfde tijd groepeerde LHBQTI zich in Nederland; Roze Zaterdag was geboren. Veel is onder de roze en regenboog vlag bereikt waaronder de afschaffing (1971) van de wet die de leeftijdsgrens voor homoseks op 21 jaar stelde, terwijl die voor hetero’s op 16 jaar lag en de totstandkoming van het homo-monument te Amsterdam.

Terug naar de praalwagen in 1994 ontworpen door Simon de Boer. Ons paradijs lag op een grote oplegger waarop we een waar ‘Lusthof’ compleet met cupido hebben gecreëerd. Een geweldige manifestatie en viering van vrijheid en vrolijkheid! 


De straten waren gekleurd met motoren en mannen in leer van seksclub Het Vagevuur, majorettes van vrouwencafe Saarein, van de clubs April en de Exit uit de Reguliersdwarsstraat, optredens van o.a. Boy GeorgeLoïs Lane en de Nasty Girls en meer. 

Vanaf de oorsprong was Mail & Female erbij en vanzelfsprekend maken we onderdeel uit van deze beweging. Deze is namelijk in lijn met onze missie; iedereen te inspireren om zich in alle vrijheid, liefde en genot tot autonoom (seksueel) wezen te mogen ontwikkelen. 

Dit jaar wordt het 25 jarig jubileum met o.a. met online evenementen, een fototentoonstelling en een Pride Walk. Check alles hier op Pride Amsterdam en loop met ons mee zaterdag om de vrijheid te vieren!

Kijktip: de documentaire ‘De Roze Revolutie‘.


Over de schrijver
Reactie plaatsen