Klaarkomen oftewel: het vrouwelijk orgasme
25 juli 2022 
6 min. leestijd

Klaarkomen oftewel: het vrouwelijk orgasme

Je hoort nu veel over het vrouwelijk orgasme en het bestaan van een orgasmekloof tussen mannen en vrouwen. Onderzoek wijst uit dat deze orgasmekloof vooral aanwezig in cis-hetero koppels. Lesbische koppels ervaren geen tekort aan orgasmes. Dat zoveel betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat een vrouw of iemand met een vagina ook klaarkomt tijdens penis- in vagina-seks. Waarbij het natuurlijk ook de vraag is of een orgasme altijd en voor iedereen zo belangrijk is. Laten we ons niet blind staren op het orgasme, het gaat vooral om de vraag of je een bevredigende seks hebt.

Maar waarom is het voor veel vrouwen lastig is om een orgasme te krijgen van neuken? Nu er recent meer onderzoek is gedaan, en kennis is verworven over de vrouwelijke anatomie en seksualiteit, hebben we ook meer feiten beschikbaar. We kunnen met zekerheid stellen dat elke vrouw en persoon met een vagina kán klaarkomen, dus laten we kijken hoe het vrouwelijk orgasme werkt!

Het vrouwelijk orgasme: feiten en fabeltjes

Het vrouwelijk orgasme (of in meervoud: orgasmen); dat is waar we hét uiteindelijke allemaal voor doen. Althans, laten we zeggen dat het op zijn minst de bekroning kan zijn op onze inspanningen. Maar de weg er naar toe is minstens zo fijn...

Echter behalve zorgen over de orgasmekloof, bestaan er over het vrouwelijke orgasme veel mythes en fabeltjes.  Zo zou de G-spot niet bestaan en kun je een orgasme alleen opwekken door het stimuleren van de buiten-clit. Wat is waar of niet waar? Wat waar is, is dat een vrouw klaarkomt door stimulans van de clit & vulva; dat kan door vibratie zijn, en ook door de stimulans van een in-en-uit beweging in de vagina. De bewegingen stimuleren de doorbloeding en vult de clitoris met bloed waardoor deze in erectie komt. Samen met de combinatie van beweging; spanning en ontspanning kan dat tot het orgasme leiden.

Maar voor we verder gaan willen we je graag het gevoel meegeven dat het voor een vrouw de weg náár het orgasme misschien wel het allerbelangrijkst is. Je helemaal op je genot focussen en genieten van de opwinding waarin je je kunt laten meevoeren is zo powerful! Wees daarom ín het moment.

Verwonder je over de gevoeligheid van je vulva en vagina en beschouw het orgasme, áls het komt, als een extra, bevredigend cadeautje.

Elk orgasme is anders 

Het is ook goed om te beseffen dat elk orgasme bij ieder persoon en elke keer weer anders is; soms is het rustig kabbelend; een beetje gewoon of juist uitzinnig. Het is die piek die maakt dat je de controle verliest en je even -of langdurig- boven jezelf doet uitstijgen. We zetten de werking van het vrouwelijk orgasme op een rijtje.

We hebben hier in vier essenties het vrouwelijk orgasme opgedeeld:

  1. Clitoris: de feiten
  2. Het brein: ons belangrijkste seks orgaan
  3. G-spot: een orgastische zone
  4. PC-spieren: je liefdesspieren

Hoe komt een vrouw klaar: de feiten van de clitoris

Het stimuleren van de clitoris is voor de meeste vrouwen dé manier om een orgasme te bereiken. Alle vrouwelijke orgasmen zouden uiteindelijk voortkomen uit het stimuleren van de kittelaar. Voor de één kan dat een zuchtje wind zijn en voor een ander is krachtige vibratie nét genoeg. Maar wat is een clitoris?

Sinds kort weten we dat de clitoris een veel groter orgaan is dan het ‘knopje’ aan de buitenkant. Dit gevoelige knopje aan de buitenkant heeft namelijk ‘benen’ die diep in de vagina verscholen gaan. Je klit is nog maar het topje van de vulkaan, want je clitoris is één orgaan, met het grootste binnen en een deeltje buiten je lichaam. Lees ook de blog over de clitoris in 3D.

vrouwelijk orgasme

Op deze tekening zie je de hoe de benen zich als een vork vanuit de buiten-clit ontwikkelen.  Het blauwgekleurde deel is het grote gevoelsorgaan met duizenden zenuwuiteinden. Het dikke grijsgekleurde deel is het zwellichaam dat zich vult met bloed, wanneer ze in opgewonden staat is. Je kunt de clit wat dat betreft vergelijken met een penis.

Dus in feite werkt het vrouwelijk geslachtsorgaan precies als een penis, maar dan voornamelijk inwendig met de ‘eikel’ als teaser: de buiten-clit. Maar het fysieke proces: het hebben van een erectie is dus ook essentieel voor een vrouw die wil klaarkomen!

Het orgasme van de vrouw: clit en vaginaal

Wij horen veel verschillende verhalen over opgewonden worden en klaarkomen. Vrouwen vertellen ons bijvoorbeeld vaak dat zij alleen een orgasme kunnen bereiken door stimulatie van de buiten-klit en dat ze in hun vagina geen gevoel ervaren. Van andere vrouwen horen we juist dat zij vaginale penetratie met bijvoorbeeld een dildo verlangen, omdat zij dan hun orgasmen vollediger en intenser ervaren.

Als je altijd hebt gehoord dat vrouwen van neuken/vaginale penetratie klaarkomen, dan ligt frustratie voor de hand wanneer je een hele andere ervaring hebt. Ongeveer 8 van de 10 vrouwen komen niet klaar door penetratie...  Hoewel je op heel verschillende manier geil kunt worden, moet je weten dat het voor een clitoris/vagina net zo belangrijk is, als voor een penis om de clitoris in erectie te hebben: dus volledig doorbloed en geprikkeld. Daar ligt meestal de oorzaak van de 'orgasmekloof'; een clitoris is niet voldoende opgewonden om genot van penetratie te kunnen ervaren. Het gaat er dus om hoé en waardoor je opgewonden kunt worden om te kunnen klaarkomen.

Wanneer je niet voldoende opgewonden bent, is de vagina niet klaar voor penetratie. Dit kan ook pijn en frustratie veroorzaken, en kun je in een negatieve spiraal van 'geen zin in seks' komen. Heb je wel zin maar voelt je vagina niet glad genoeg dan is er altijd dat lekkere glijmiddel. Want: nat is iets anders dan glad!

Stimuleer de buiten-clit

Dit is dus waarom stimulering van de buiten-clit met bijvoorbeeld een vibrator, -zoals de fantastische Womanizer zorgt voor de opwinding die het zwellichaam met bloed vult en de vagina sappig maakt. Het zwellichaam kan in opgewonden staat wel een theekopje bloed bevatten. Deze opgewonden staat van de clitoris zorgt voor het fijne vaginale gevoel bij penetratie met een penis, dildo of duo vibrator zoals bijvoorbeeld de Laid V.1.
Wanneer je door het stimuleren van de clit steeds meer opgewonden wordt, zal dat resulteren in een orgasme. Het klaarkomen voel je door de spierspanning en samentrekkingen in de vagina, dit zijn de voorbodes van de explosie die het orgasme is. Wanneer je langer speelt met dit gevoel van spanning-ontspanning kun je je klaarkomen van een 'piekorgasme' naar een 'total body orgasme' voeren.

Dat spelen met spanning-ontspanning werkt door je concentreren op je ademhaling. Wanneer je je dus niet alleen concentreert op het klaarkomen via stimulatie van de buiten-klit, kun je door middel van de ademhaling, ontspanning bereiken. In dit bewustzijn van je lichaam en geest, kom je in de orgastische extatische staat, welke zich over je hele zijn verspreidt. Meer weten over hoe dit deel van het vrouwelijk orgasme in zijn werk gaat? Lees daarover meer in het artikel over vagina vibes.

Het brein is ons belangrijkste seks orgaan

Het orgasme bij vrouwen is niet zozeer complex, maar wel veelzijdig. Echter je moet weten dat je brein uiteindelijk je belangrijkste seks orgaan is. Het grootste seks orgaan zit tussen je oren en niet tussen je benen.

Twee voorbeelden waaruit blijkt dat je brein je motor, rem en gaspedaal is:

  1. Je kunt een orgasme hebben zonder fysieke aanraking, bijvoorbeeld door geile gedachten, porno, fantasieën of tijdens je slaap in je droom.
  2. Er zijn situaties waarin je lichaam reageert met een natte vagina, maar dat je totaal geen seks wil. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in geval van seksueel geweld. Je hoort dan wel eens “ja, maar ze was nat…”. Dat je vagina nat wordt is dus een normale lichamelijke reflex, die niets te maken heeft met zin of verlangen.

De G-spot en de PC-spier zijn belangrijke orgasme spots

Hoewel we hier de focus leggen op de rol van de clitoris, zijn de G-spot en ook de PC-spier heel belangrijk voor het vrouwelijk orgasme. Een G-spot orgasme is echt anders en de PC-spier is je ‘liefdesspier’ die je nodig hebt voor je erotisch genot.

G-Spot versus clitoris orgasme 

Soms weten vrouwen niet dat ze een G-spot orgasme hebben gehad. De techniek van vingeren en het gevoel van clitoris-stimulatie is heel anders dan G-spot stimulatie. Waar bij de clit een elektrisch-achtige, snel opbouwende, enigszins oppervlakkige spanning ontstaat, voelt het bij de G-spot eerder wat gedempt. De opwinding voltrekt zich trager en richt zich meer naar buiten. Dat verklaart het gevoel van 'dat je moet plassen', als dit gebied van de G-zone wordt getriggerd. Wanneer je dat gevoel echter toelaat, kun je een spuitorgasme ervaren.  Het voelt zalig maar “had ik nu een orgasme? kun je je dan als vrouw afvragen…😊. Leer alles over de G-spot in deze blog!

Waarom de PC-spier zo essentieel is voor het orgasme van vrouwen én mannen

Je PC-spieren zijn de liefdesspieren die in het bekkengebied zorgen voor de doorbloeding, die nodig is voor het orgasme. Het zorgt voor de sappigheid van de vagina en de erectie van de penis. Voor het krijgen en controleren van het orgasme moet je dus zorgen voor een goede conditie van de PC-spier. Beste nieuws…: een orgasme geeft je PC-spier een boost en is dus een perfecte training voor een gezonde PC-spier😊

Elke vrouw kán klaarkomen

Genieten van je lichaam is belangrijk om van onszelf houden. Zelfliefde is de basis van liefde… Elke vrouw en persoon met vagina kán klaarkomen en bovendien heeft elk mens heeft het recht op seksueel genot. Ons lichaam is ervoor gemaakt! Laat meer kennis over het vrouwelijk orgasme en de anatomie van de vagina daar een mooi begin van zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen