Queer, Gender-Bender & Spelen met je rol
02 september 2021 
4 min. leestijd

Queer, Gender-Bender & Spelen met je rol

Gender-Bender 

Bestaat de homo-gen nu wel of niet? Word je zó geboren of vál je gewoon op iemand van dezelfde sekse? Hoe vaak heb jij moeten uitleggen dat je niet op élke man of vrouw valt..? En wat heeft je seksualiteit eigenlijk te maken met je gender?

Sekse, Gender en Seksualiteit 

Eerst even wat duidelijkheid creëren; wat is wat en heeft het invloed op elkaar? 

Sekse noemen we simpel gezegd je biologische geslacht en wordt tevens bepaald door XX of XY chromosomen. Vanuit onze traditionele cultuur zeggen we bij een vagina; ‘het is een meisje’ en bij een piemeltje ‘het is een jongen!’. Echter dit is gender; namelijk de identiteit en betekenis die we geven aan een bepaald geslacht. Iemand kan met een vagina geboren zijn, maar de gender identiteit kan bv man of non-binair zijn. Met seksualiteit duiden we de voorkeur aan die we hebben op seksueel en liefdesgebied. Val je op vrouwen, mannen of beide?

Vooral je seksualiteit is fluïde, deze staat niet vast en kan veranderen met verschillende periodes in je leven en relaties die je aangaat. Maar ook gender kan fluïde zijn. Hoe jij uiting geeft aan je gender-identiteit kan verschuiven in je leven en ook de behoeftes die daaruit voortkomen. Goed om te onthouden dat deze zaken dus niet in steen geschreven staan, slechts in ons paspoort. 

Past je rol bij hoe je je voelt? 

Dus je wordt geboren als vrouw of man en dan lijkt het of de weg al grotendeels voor je is bepaald. Maar klopt die wel met wie eigenlijk bent? Seksuele voorkeur lijkt toch in de meeste delen van onze samenleving vanzelfsprekend verdeeld in de hokjes hetero óf homo. Maar doen deze identiteits-hokjes eigenlijk wel voldoende recht aan jouw individuele ervaringen en gevoelens?

Uit allerlei onderzoeken kunnen we nu met zekerheid zeggen dat hetero vrouwen meer geïnteresseerd zijn in seks met een andere vrouw, dan hetero mannen met andere mannen. Maar wat zegt dat helemaal? Wat we weten is dat vrouwen een veel gevarieerder seks-scope kennen. We weten ook dat de verschillen binnen een groep mannen en binnen een groep vrouwen groter is dan de verschillen tussen de seksen. Dus, hoe eenvoudig wil je het hebben?

Wie ben jij of wat ben jij?

Jezelf leren kennen en je naar je behoefte te ontplooien is veel interessanter dan vast in een rol te zitten. Zelfs wanneer je tevreden bent met je sekse, gender identiteit en seksualiteit kun je je open stellen en je blik verruimen. Om op deze manier zelf je rol & gedrag te bevragen, wordt je bewuster van je je identiteit en versterk je je persoonlijkheid. 

Gender-bender play

Laten we eens kijken hoe je een spannende variant: gender-bender play kan introduceren binnen je relatie. In zo’n rollenspel draai je de rollen letterlijk en figuurlijk eens om. Vooral in hetero-relaties is dit een hele leuk en interessant spel. Omdat deze vaak strakker in hokjes zitten. Nu mannen en vrouwen als gelijkwaardig worden gezien, hebben we de vrijheid om vanuit die basis m/v clichés persoonlijk in te vullen. En dat is fun en confronterend tegelijk! Ben jij normaal de verleider, en is je partner volgzaam? Draai het om! In een andere rol bezie je je geliefde weer heel anders. 

Hoe het voelt om een pik te hebben?

Dildo’s zijn superleuke toys waar je interessante spelletjes mee kunt spelen. Kijk voor een rolwisseling eens naar een dubbele dildo  of naar een voorbind-dildo. Hoe speciaal is het om de ‘actieve’ rol te nemen? Met een (voorbind)-dildo is neuken een variabel spel waarbij een anus, maar ook orale seks te ontdekken is. 


Helemaal met deze mooie nieuwe producten; de Bumpher en de Shagger. Hiermee maak je van je dildo duo-toy! Dit opzetsokje is een superuitvinding, speciaal gemaakt voor als je een dildo in een harnas draagt. De meeste dildo’s hebben een platte achterkant. Trek dit zachte siliconen sokje over de voet, en je hebt een zachte bumper bij het stoten. De zachte rondingen voelen ook opwindend voor vulva en clitoris.

Hoe voelt het om een pik te hebben…? Een vast onderdeel van onze Workshop Aftrekken & Lingam Massage, is dat we de cursisten vragen de dildo voor te houden om te ervaren hoe het is om een pik te hebben. We horen vaak dat dit een belangrijk moment van gewaarwording is voor vrouwen.

Wanneer je een hetero-relatie hebt, is het voor een persoon met een penis een bijzondere ervaring om de ontvangende partij te zijn. Hij kan ervaren hoe het voelt om je over te geven aan penetratie. Hoe voelt het om een dildo te pijpen en hoe voelt dat voor jou, degene die de dildo draagt…?  Check ook onze blog Anale Seks. 

Ook op het gebied van kleding valt er veel te (rollen)spelen. Hoe voelt het voor hem om uitdagend in een kort rokje of jarretels te lopen? Leuk! 

Met een beetje durf en een hoop extra aandacht voor hoe je elkaar kunt plezieren en bevredigen breng je speelsheid in je (seks) leven.

  • De Pete Tpete trunkrunk van de fameuze SpareParts is een broek waarin Mr. Limpy een onderkomen vindt. Uiteraard ter meerder genot & plezier van de draagster!

 De Amerikaanse therapeut David Deida schreef het boek | De Kracht van echte mannen waarmee hij de rol van de man in de hedendaagse samenleving bevraagt en onderzoekt.

Buck Angel, the man with a pussy, is meer dan een transgender porno ster. Hij is een legende, een vrijbuiter, een activist die de seksualiteit van trans-personen laat zien.

Kortom: een rijkdom aan variaties en voorbeelden ter inspiratie. Daag je nieuwsgierigheid uit en speel met de verschillende elementen van gender & seksualiteit voor meer plezier en ruimte in je (seks)leven! 


Shop hier: 


Over de schrijver
Reactie plaatsen